- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Šifra predmeta: 315H2 |
Naziv predmeta: Analiza hrane |
---|---|
Školska godina: |
2024/2025. |
Uslovi pohađanja: |
|
ESPB: |
10 |
Vrsta studija: |
osnovne akademske studije, integrisane osnovne i master akademske studije |
Studijski programi: |
Hemija: 4. godina, zimski semestar, izborni (E14H2), naučno-stručni predmet Nastava hemije: 4. godina, zimski semestar, izborni (E15P2), naučno-stručni predmet |
Nastavnici: |
dr Dušanka M. Milojković Opsenica dr Jelena Đ. Trifković |
Saradnici: |
— |
Fond časova: |
Nedeljno: četiri časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (4+0+4) |
Ciljevi: |
Cilj kursa je da studentu pruži osnovna teorijska i praktična znanja o analitičkim postupcima i metodama koje se koriste za dobijanje informacija o hemijskom sastavu i fizičko-hemijskim svojstvima hrane, da upozna studenta sa zakonskom regulativom i principima kontrole kvaliteta životnih namirnica, da osposobi studenta za izvođenje analiza različitih prehrambrenih proizvoda primenom standardnih metoda, da upozna studenta sa pravilima rada u akreditovanoj laboratoriji za analizu hrane, kao i sa načinom obrade i prikazivanja rezultata analiza. |
Ishod: |
Po završetku kursa student bi trebalo da bude osposobljen da: odabere odgovarajuću analitičku metodu, pripremi i analizira različite prehrambene proizvode, uspešno izvodi standardne metode analize životnih namirica i interpretira rezultate analize. |
Oblici nastave: |
Predavanja, laboratorijske vežbe, seminarski rad. |
Vannastavne aktivnosti: |
— |
Literatura: |
Osnovna literatura:
Pomoćna literatura:
|
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
|
Predavanja: |
10 poena (4 časa nedeljno) Program rada:
|
Laboratorijske vežbe: |
20 poena (4 časa nedeljno) Program rada: Kontrola kvaliteta meda prema aktuelnom pravilniku:
Određivanje relativnog odnosa stabilnih izotopa ugljenika (13C/12C) u medu. Spektrofotometrijsko određivanje sadržaja ukupnih polifenola u uzorcima crvenog i belog vina. Spektrofotometrijsko određivanje antioksidativne aktivnosti u uzorcima crvenog i belog vina. Određivanje sadržaja metala u uzorcima začinske paprike primenom induktivno spregnute plazme sa optičkom emisionom spektrometrijom (ICP-OES) i induktivno spregnute plazme sa masenom spektrometrijom (ICP-MS). Mikrobiološka analiza hrane. Poseta laboratorijama Centra za ispitivanje namirnica:
Analiza aditiva i kontaminenata u hrani:
Autentičnost hrane:
|
Seminarski radovi: |
15 poena |
Usmeni ispit: |
55 poena |