- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd
Katedra za analitičku hemiju
Telefon: 011-3336766, 011-3336766
Telefon (lokalni): 766
Kabinet: 547
Laboratorija: 552
E-mail: jvelicko@chem.bg.ac.rs
Lični podaci
Datum i mesto rođenja: 3. 12. 1976, Zemun. Udata. Jezici koje koristi: srpski (maternji) i engleski.
Obrazovanje i usavršavanja
1995-2001: Osnovne studije - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2003-2006: Magistratura - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2011-2013: Doktorat - Hemijske nauke / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Kretanje u službi
2003-2007: Asistent pripravnik / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2007-2014: Asistent / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2014-2019: Docent / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2019-2024: Vanredni profesor / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
2024: Redovni profesor / Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Oblasti naučnog interesovanja
- metode odvajanja
- tečna hromatografija
- hemometrija
- analiza hrane
Ostale aktivnosti
Član Saveta Hemijskog fakulteta od 29. 9. 2020. do 22. 6. 2023.
Prodekan za nastavu Hemijskog fakulteta od 1. 10. 2023.
Član po funkciji Komisije za master i doktorske studije od 1. 10. 2023.
Član po funkciji Komisije za priznavanje ispita od 1. 10. 2023.
Član po funkciji Komisije za praćenje i unapređenje kvaliteta nastave od 1. 10. 2023.
Član po funkciji Veća Izdavačkog centra od 12. 10. 2023.
- Član Srpskog hemijskog društva (Sekretar Srpskog hemijskog društva od 2020. godine)
- Stručno usavršavanje: Laboratorija za prehrambenu hemiju, Nacionalni hemijski institut, Ljubljana, Slovenija (od juna 2013. do januara 2014. godine)
Angažman u nastavi
- Analitička hemija 1 (301A2)
- Praktikum iz analitičke hemije 1 (301E2)
- Obrada rezultata merenja (311A2)
- Analiza hrane (315H2)
- Obrada podataka u hemiji životne sredine (319S2)
Učešće u naučnoistraživačkim projektima
Aktivni projekti:
- 2022-2025: Tvining za rešavanje izazova PFAS -a u Srbiji (PFAStwin) – 101059534
vrsta projekta: Horizont Evropa
projekat finansira: Evropska komisija (Brisel, Belgija) - 2023-2024: Valorizacija boja za životne namirnice iz otpada voća i povrća izolovani primenom zelenih ekstrakcija
vrsta projekta: Saradnja sa domaćom privredom
projekat finansira: Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) (Srbija)
Završeni projekti:
- 2010: Jačanje Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u cilju uspostavljanja Centra izvrsnosti za molekularnu biotehnologiju i istraživanje hrane u regionu Zapadnog Balkana – FCUB-ERA 256716
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansira: Evropska unija (Brisel, Belgija) - 2011: Korelacija strukture i osobina prirodnih i sintetičkih molekula i njihovih kompleksa sa metalima – 172017
vrsta projekta: domaći fundamentalni
projekat finansira: Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije (Beograd) - 2016: Jačanje bilateralnih institucija u cilju postizanja vodećih centara za određivanje autentičnosti pčelinjih proizvoda (rukovodilac projekta)
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansiraju: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (Zagreb, Hrvatska), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd) - 2016: Unapređenje istraživačkih kapaciteta za pouzdanu potvrdu autentičnosti pčelinjih proizvoda (rukovodilac projekta)
vrsta projekta: međunarodni
projekat finansiraju: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd), Ministarstvo prosvete, nauke i sporta (Ljubljana, Slovenija) - 2018: Tvining istraživačkih aktivnosti u graničnim 'omiks istraživanjima u oblastima hrane, ishrane i životne sredine (FoodEnTwin) – No. 810752
vrsta projekta: Horizont 2020
projekat finansira: Evropska komisija (Brisel, Belgija) - 2019: Osavremenjivanje kurikuluma predmeta Analiza hrane u smeru kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane kao i utvrđivanja autentičnosti i sadržaja fitohemikalija – 451-02-02004/29/2019-06
vrsta projekta: domaći razvojni
projekat finansira: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Beograd) - 2021: POTENCIJAL RUSKIH I SRPSKIH LEKOVITIH BILjAKA PROTIV STARENjA KOŽE (SAPORUS) – 6389927
vrsta projekta: Dijaspora
projekat finansira: Fond za nauku Republike Srbije (Beograd) - 2020: Prirodni, bezalkoholni ekstrakti propolisa za prevenciju infekcija gornjih disajnih puteva i jačanje imunološkog sistema kod dece – PoC-5699
vrsta projekta: Dokaz koncepta
projekat finansira: Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije (Beograd)
Brojevi za identifikaciju autora
- ORCID: 0000-0002-8866-1991
- ResearcherID: Q-3985-2016
- Scopus: 24451061800
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta Cherry
Izabrane reference
Articles: 60, Citations (without self-citations): 858, h-index: 20
Selected publications:
- Dušanka M. Milojković-Opsenica, Jelena Ð. Trifković, Petar M. Ristivojević, Filip Lj. Andrić, Thin-layer chromatography in the authenticity testing of bee-products, Journal of Chromatography B, 1188 (1), 2022, 123068.
- Ivana Milenković, Ksenija Radotić, Jelena Trifković, Ljubodrag Vujisić, Vladimir P. Beškoski, Screening of semi-volatile compounds in plants treated with coated cerium oxide nanoparticles by comprehensive two-dimensional gas chromatography, Journal of Separation Science, 2021, 1–9, 10.1002/jssc.202100145.
- Ristivojević Petar M, Trifković Jelena Đ, Andrić Filip Lj, Milojković-Opsenica Dušanka M, Recent trends in image evaluation of HPTLC chromatograms, Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, (2020), 43(9-10), 291-299.
- Vesna Vasić, Slađana Đurđić, Tomislav Tosti, Aleksandra Radoičić, Dražen Lušić, Dušanka Milojković-Opsenica, Živoslav Tešić, Jelena Trifković, Two aspects of honeydew honey authenticity: Application of advance analytical methods and chemometrics, Food Chemistry, 2020, 305, 125457.
- Mirjana Mosić, Jelena Trifković, Irena Vovk, Uroš Gašić, Živoslav Tešić, Branko Šikoparija, Dušanka Milojković-Opsenica, Phenolic Composition Influences the Health-Promoting Potential of Bee-Pollen, Biomolecules, 2019, 9, 783 - 797.
- V. Vasić, U. Gasic, D. Stankovic, D. Lusic, D. Vukic-Lusic, D. Milojkovic-Opsenica, Z. Tesic, J. Trifkovic, Towards better quality criteria of European honeydew honey: Phenolic profile and antioxidant capacity, Food Chemistry, 2019, 274, 629-641 .
- Đ. Krstić, V. Vukojević, J. Mutić, M. Fotirić Akšić, V. Ličina, D. Milojković-Opsenica, J. Trifković, Distribution of elements in seeds of some wild and cultivated fruits. Nutrition and authenticity aspects, Journal of Science of Food and Agriculture, 2018, 99, 546-554 .
- D. Milojković-Opsenica, F. Andrić, S. Šegan, J. Trifković, Ž. Tešić, Thin-layer chromatography in quantitative structure-activity relationship studies, Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, 2018, 41, 272-281.
- P. Ristivojevic, I. Dimkic, E. Guzelmeric, J. Trifkovic, M. Knezevic, T. Beric, Y. Erdem, D. Milojkovic-Opsenica, S. Stankovic, Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities, LWT-Food Science and Technology, 2018, 95, 367-379 .
- Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Dalibor M. Stankovića, Aleksandra Radoičić, Dragan Manojlović, Dušanka Milojković-Opsenica, Cyclic voltammetry and UV/Vis spectroscopy in combination with multivariate data analysis for the assessment of authenticity of poplar type propolis, Journal of Apicultural Research, 56 (2017) 559-568 .
- Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Irena Vovk, Dušanka Milojković-Opsenica, Comparative study of different approaches for multivariate image analysis in HPTLC fingerprinting of natural products such as plant resin, Talanta, 162 (2017) 72–79.
- Dušanka Milojković Opsenica, Petar Ristivojević, Jelena Trifković, Irena Vovk, Dražen Lušić, Živoslav Tešić, TLC Fingerprinting and Pattern Recognition Methods in the Assessment of Authenticity of Poplar-Type Propolis. Journal of Chromatographic Science, 54(7) (2016) 1077-1083.
- P. Ristivojević, F. Lj. Andrić, J. Đ. Trifković, Irena Vovk, Lj. Ž. Stanisavljević, Ž. Lj. Tešić, D. M. Milojković-Opsenica, Pattern Recognition Methods and Multivariate Image Analysis in HPTLC Fingerprinting of Propolis Extracts, Journal of Chemometrics, 28 (2014) 301-310.