Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet Srpski - cirilica ЋИР   English ENG

Pocetna Početna strana   Mapa Mapa sajta   Linkovi Linkovi       Portali:   Zaposleni Za zaposlene   Studenti Za studente   WebMail WebMail

KATEDRA ZA ANALITIČKU HEMIJU

O Fakultetu
Katedre i centri
Studije
Upis na Fakultet
Novosti
Zbirka velikana
srpske hemije
Studentske organizacije
Interne strane

Pretraga Pretraga sajta:

O Katedri Zaposleni Laboratorije
i oprema
Projekti Nastava

O Katedri

Katedra za analitičku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu osnovana je 1971. godine, istovremeno sa ostalim Katedrama koje i danas postoje u okviru Hemijskog fakulteta. Prvi šef Katedre bio je profesor Vilim Vajgand. Od tada su se na mestu šefa Katedre smenjivali prof. Tomislav Janjić, prof. Tibor Pastor, prof. Gordana Milovanović, prof. Lidija Pfendt, prof. Marija Todorović, prof. Živoslav Tešić i doc. Snežana Nikolić-Mandić.

Katedra za analitičku hemiju trenutno ima 30 članova, od toga 17 nastavnog i 13 nenastavnog osoblja. Šef Katedre je prof. Dušanka Milojković-Opsenica.

Analitička hemija kao naučna disciplina stara je koliko i sama hemija. Interesantno je da se prvi hemijski stručni rad koji je objavljen u Srbiji 1843. godine odnosio na kvalitatitvnu analizu vode. Sadržaj pojedinih supstanci tada je opisivan sa mnogo, dosta, malo...

Krajem XIX i početkom XX veka analitičkom hemijom su se, između ostalog, bavili Sima Lozanić (analizirao je pijaće i mineralne vode, jalovinu u živinom rudniku na Avali, sokobanjski i jelički meteorit), Marko Leko (analizirao pijaće vode), Milorad Jovičić (analizirao hromne minerale), a u predavanjima Mihaila Raškovića, prvog profesora hemije na Liceju, bila je zastupljena i analitička hemija.

Nakon II svetskog rata prvi profesor hemije na Filozofskom fakultetu bio je Svetozar Jovanović, koji je zajedno sa Momirom Jovanovićem postavio osnove kvalitativne hemijske analize. Nakon njih kvalitativnu hemijsku analizu preuzima Tomislav Janjić, a kvantitativnu Vilim Vajgand, svojevremeno obojica profesori na Katedri za analitičku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji se smatraju utemeljivačima gotovo svih naučnih oblasti analitičke hemije u Srbiji.

© Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet