- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Шифра предмета: 315H2 |
Назив предмета: Анализа хране |
---|---|
Школска година: |
2024/2025. |
Услови похађања: |
|
ЕСПБ: |
10 |
Врста студија: |
основне академске студије, интегрисане основне и мастер академске студије |
Студијски програми: |
Хемија: 4. година, зимски семестар, изборни (E14H2), научно-стручни предмет Настава хемије: 4. година, зимски семестар, изборни (E15P2), научно-стручни предмет |
Наставници: |
др Душанка М. Милојковић Опсеница др Јелена Ђ. Трифковић |
Сарадници: |
— |
Фонд часова: |
Недељно: четири часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (4+0+4) |
Циљеви: |
Циљ курса је да студенту пружи основна теоријска и практична знања о аналитичким поступцима и методама које се користе за добијање информација о хемијском саставу и физичко-хемијским својствима хране, да упозна студента са законском регулативом и принципима контроле квалитета животних намирница, да оспособи студента за извођење анализа различитих прехрамбрених производа применом стандардних метода, да упозна студента са правилима рада у акредитованој лабораторији за анализу хране, као и са начином обраде и приказивања резултата анализа. |
Исход: |
По завршетку курса студент би требало да буде оспособљен да: одабере одговарајућу аналитичку методу, припреми и анализира различите прехрамбене производе, успешно изводи стандардне методе анализе животних намирица и интерпретира резултате анализе. |
Облици наставе: |
Предавања, лабораторијске вежбе, семинарски рад. |
Ваннаставне активности: |
— |
Литература: |
Основна литература:
Помоћна литература:
|
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
|
Предавања: |
10 поена (4 часа недељно) Програм рада:
|
Лабораторијске вежбе: |
20 поена (4 часа недељно) Програм рада: Контрола квалитета меда према актуелном правилнику:
Одређивање релативног односа стабилних изотопа угљеника (13C/12C) у меду. Спектрофотометријско одређивање садржаја укупних полифенола у узорцима црвеног и белог вина. Спектрофотометријско одређивање антиоксидативне активности у узорцима црвеног и белог вина. Одређивање садржаја метала у узорцима зачинске паприке применом индуктивно спрегнуте плазме са оптичком емисионом спектрометријом (ICP-OES) и индуктивно спрегнуте плазме са масеном спектрометријом (ICP-MS). Микробиолошка анализа хране. Посета лабораторијама Центра за испитивање намирница:
Анализа адитива и контаминената у храни:
Аутентичност хране:
|
Семинарски радови: |
15 поена |
Усмени испит: |
55 поена |