Семинар за наставнике и професоре хемије у Србији (под називом Јануарски дани просветних радника Србије) први пут је организован у јануару школске 1988/89. године на Хемијском факултету, а као део иницијативе председништва Српског хемијског друштва (проф. др Живорада Чековића). Замисао семинара од самог почетка до данас је да се бар једном годишње, под покровитељством Хемијског факултета и СХД, сусретну професори хемије у Србији са нашим најеминентнијим хемичарима како би од њих, из прве руке, чули неке актуелне ствари везане за хемију и наставу хемије у Србији.

Скуп је почео као једнодневни и одржавао се сваке године, током ђачког јануарског распуста. Од 1990. године, због јако великог интересовања наставника, скуп је прерастао у дводневни, а организацију је преузео проф. др Ратко М. Јанков.

На овим страницама наћи ћете неке податке о осамнаестогодишњем раду ове манифестације. Семинар није одржан 1993. године, када због сиромаштва није било грејања у згради Хемијског факултета, и 1999. године, због бомбардовања.

На сајту www.shd.org.rs/index.php/aprilski-dani можете пронаћи све информације о семинару за наставнике и професоре хемије у Србији, и то од тренутно актуелних информација до података о предавачима и учесницима, односно галерије фотографија.


За све информације послужите се следећим адресама и телефонима:

 • www.shd.org.rs/index.php/aprilski-dani
 • Вера Ђушић, Српско хемијско друштво,
  Карнегијева 4/III спрат, Београд, 011/337-04-67,
  e-mail: office@shd.org.rs
 • Професор др Драгица Д. Тривић, Хемијски факултет,
  Студентски трг 12-16, Београд, 011/3336-854,
  e-mail: dtrivic@chem.bg.ac.rs