- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Шифра предмета: 514S2 |
Назив предмета: Загађивачи хране |
---|---|
Школска година: |
2024/2025. |
Услови похађања: |
|
ЕСПБ: |
6 |
Врста студија: |
основне академске студије |
Студијски програм: |
Хемија животне средине: 4. година, летњи семестар, обавезни, стручно-апликативни предмет |
Наставници: |
др Веле В. Тешевић др Јелена З. Радосављевић |
Сарадници: |
Михајло В. Јакановски, мастер хемичар Слађана Д. Савић, мастер хемичар |
Фонд часова: |
Недељно: три часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (3+0+4) |
Циљеви: |
Да студенти упознају основне загађиваче хране пореклo загађења, особинама загађивача и њиховa дистрибуцијa у храни), основe припремe, обраде, узорака хране и техникама за идентификовање и квантификовање појединих загађивача. |
Исход: |
Студенти ће бити оспособљени да самостално организују контролу и анализу хране, за писање стручних и научних чланака и вештину усменог излагања резултата научног и стручног рада. |
Облици наставе: |
Предавања, експерименталне вежбе, семинарски радови, туторијал. |
Ваннаставне активности: |
Посета институцијама које се баве анализом и контролом хране или мониторингом загађења. |
Литература: |
Основна литература:
Помоћна литература:
|
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
|
Предавања: |
0 поена (3 часа недељно) Програм рада: 1-2. Основи хемије и биохемије хране (састав, енергетска вредност, есенцијалне компоненте и сл.). 3-5. Токсини (микробиолошки: бактеријски и микотоксини; биљни и из морских организама). Врсте, идентификација, квантификација, уклањања. 6. Генетски модификовани организми. Предности и недостаци. Детекција. 7-9. Адитиви, тешки метали и пестициди у храни. 10. Дуготрајни органски загађивачи у храни. 11. Миграција из амбалаже. 12. Биохемијске методе у аналитици хране. 13. Методе припреме узорка за анализу (SPE, SPME, SBSE и др). 14. Комбиноване методе у аналитици загађивача хране. 15. Комплексна анализа начина контаминације. |
Лабораторијске вежбе: |
10 поена (4 часа недељно) Програм рада: 1. Квалитативно одређивање вештачких боја у храни. 2. Oдређивање конзерванаса у храни танкослојном хроматографијом. 3-4. Одређивање тешких метала у биљном материјалу и морским шкољкама. 5. Oдређивање хистамина у рибама и рибљим прерађевинама RP HPLC методом. 6. Одређивање охратоксина А у пшеници, кукурузу и њиховим производима. 7. Одређивање остатака карбендазима у вишњама. 8. Контрола адултерације дијететских производа 9. Одређивање фталата у ПЕТ амбалажи и бензофенона у картонској амбалажи. 10. Гаснохрамотографско одређивање етил карбамата у пићима. 11. Одређивање смеше пестицида у воћном соку. 12. Анализа алергена кикирикија у прехрамбеним препаратима. 13. Испитивање утицаја термичке обраде на смањење токсичног ефекта соје. 14. Испитивање присуства лектина у храни. 15. Aнализа генетски модификоване хране техником PCR-a. |
Семинарски радови: |
50 поена |
Усмени испит: |
40 поена |