- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Šifra predmeta: 514S2 |
Naziv predmeta: Zagađivači hrane |
---|---|
Školska godina: |
2024/2025. |
Uslovi pohađanja: |
|
ESPB: |
6 |
Vrsta studija: |
osnovne akademske studije |
Studijski program: |
Hemija životne sredine: 4. godina, letnji semestar, obavezni, stručno-aplikativni predmet |
Nastavnici: |
dr Vele V. Tešević dr Jelena Z. Radosavljević |
Saradnici: |
Mihajlo V. Jakanovski, master hemičar Slađana D. Savić, master hemičar |
Fond časova: |
Nedeljno: tri časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (3+0+4) |
Ciljevi: |
Da studenti upoznaju osnovne zagađivače hrane poreklo zagađenja, osobinama zagađivača i njihova distribucija u hrani), osnove pripreme, obrade, uzoraka hrane i tehnikama za identifikovanje i kvantifikovanje pojedinih zagađivača. |
Ishod: |
Studenti će biti osposobljeni da samostalno organizuju kontrolu i analizu hrane, za pisanje stručnih i naučnih članaka i veštinu usmenog izlaganja rezultata naučnog i stručnog rada. |
Oblici nastave: |
Predavanja, eksperimentalne vežbe, seminarski radovi, tutorijal. |
Vannastavne aktivnosti: |
Poseta institucijama koje se bave analizom i kontrolom hrane ili monitoringom zagađenja. |
Literatura: |
Osnovna literatura:
Pomoćna literatura:
|
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
|
Predavanja: |
0 poena (3 časa nedeljno) Program rada: 1-2. Osnovi hemije i biohemije hrane (sastav, energetska vrednost, esencijalne komponente i sl.). 3-5. Toksini (mikrobiološki: bakterijski i mikotoksini; biljni i iz morskih organizama). Vrste, identifikacija, kvantifikacija, uklanjanja. 6. Genetski modifikovani organizmi. Prednosti i nedostaci. Detekcija. 7-9. Aditivi, teški metali i pesticidi u hrani. 10. Dugotrajni organski zagađivači u hrani. 11. Migracija iz ambalaže. 12. Biohemijske metode u analitici hrane. 13. Metode pripreme uzorka za analizu (SPE, SPME, SBSE i dr). 14. Kombinovane metode u analitici zagađivača hrane. 15. Kompleksna analiza načina kontaminacije. |
Laboratorijske vežbe: |
10 poena (4 časa nedeljno) Program rada: 1. Kvalitativno određivanje veštačkih boja u hrani. 2. Određivanje konzervanasa u hrani tankoslojnom hromatografijom. 3-4. Određivanje teških metala u biljnom materijalu i morskim školjkama. 5. Određivanje histamina u ribama i ribljim prerađevinama RP HPLC metodom. 6. Određivanje ohratoksina A u pšenici, kukuruzu i njihovim proizvodima. 7. Određivanje ostataka karbendazima u višnjama. 8. Kontrola adulteracije dijetetskih proizvoda 9. Određivanje ftalata u PET ambalaži i benzofenona u kartonskoj ambalaži. 10. Gasnohramotografsko određivanje etil karbamata u pićima. 11. Određivanje smeše pesticida u voćnom soku. 12. Analiza alergena kikirikija u prehrambenim preparatima. 13. Ispitivanje uticaja termičke obrade na smanjenje toksičnog efekta soje. 14. Ispitivanje prisustva lektina u hrani. 15. Analiza genetski modifikovane hrane tehnikom PCR-a. |
Seminarski radovi: |
50 poena |
Usmeni ispit: |
40 poena |