Школска година: |
2024/2025. |
Услови похађања: |
Нема услова. |
ЕСПБ: |
4 |
Врста студија: |
мастер академске студије |
Студијски програм: |
Биохемија: 1. година, зимски семестар, изборни (E53B2), стручно-апликативни предмет |
Наставници: |
др Тања Д. Ћирковић Величковић
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
др Драгана Ј. Станић-Вучинић
научни саветник, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд |
Сарадник: |
Тафаџва М. Касеке
истраживач-сарадник, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд |
Фонд часова: |
Недељно: два часа предавања + два часа лабораторијских вежби (2+0+2) |
Циљеви: |
Студент се упознаје са функционалним аспектима компоненти хране и савременим методама које се користе у њиховом тестирању. |
Исход: |
Студент је овладао знањима и практичним вештинама у области испитивања функције хране. |
Облици наставе: |
Предавања, лабораторијске вежбе, радионице. |
Ваннаставне активности: |
— |
Литература: |
- I. Goldberg (editor): Functional food - Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals, Chapman & Hall, New York, 1994, pp. 571.
- M. K. Schmidl, T. P. Labuza: Essential of Functional Foods, Aspen Publishers, Gaithersburg, 2000, pp. 395.
- G. Mazza: Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 1, Technomic Publishing, Lancaster, 1998, pp. 460.
- J. Shi, G. Mazza, M. Le Maguer (editors): Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 2, CRC Pres, Boca Raton, 2002, pp. 409.
- E. Newsholme, T. Leech: Functional Biochemistry in Health and Disease, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009, pp. 543.
- Материјали са предавања и вежби
|
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
Предавања: |
10 поена (2 часа недељно)
Програм рада:
- Ефекти хране на здравље, функција хране.
- Нутрацеутикалси, дефиниција и примена.
- Основне компоненте хране.
- Ефекти хране на кардио-васкуларни систем.
- Храна и метаболички синдром.
- Пробиотици и пребиотици.
- Храна и имуни систем. Регулација. Стимулација и супресија. Анти-инфламаторно дејство компоненти хране.
- Храна и канцер.
- Антиоксиданси и старење.
- Инфант формуле и хипоалергени производи.
- Фитостероли и фитопрепарати (естрогени и антиестрогени).
- Гојазност и функционална храна.
- Функција хране у малигнитетима.
- Законска регулатива/оквир у Европи и свету.
- Будућност развоја функционалне хране.
|
Лабораторијске вежбе: |
30 поена (2 часа недељно)
Програм рада:
- Храна и имуни систем: алергени хране - ин витро тестови за одређивање алергеног потенцијала хране. ЕЛИСА, имуноблот, БАТ и тест ослобађања хистамина.
- Анти-инфламаторни ефекти хране. Модел систем: ендотоксином индукована инфламација ТХП-1 линије моноцита; одређивање параметара инфалмације и оксидативног стреса ћелија методама проточне цитометрије и ртПЦР методом.
- Храна и регулација имуног-система. Модел систем интерференције компоненти хране са ИЛ-2 и ИЛ-4 сигналним путевима у Јуркат Т-ћелијама. Одређивање активације ЈАК / СТАТ сигналних путева хемилуминесцентном детекцијом фосфорилованих ЈАК и СТАТ молекула Western blot техником.
- In vitro тестирање пребиотика и пребиотичких особина функционалне хране.
|
Семинарски радови: |
30 поена |
Усмени испит: |
30 поена |