Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

[Слика]

др Тања Д. Ћирковић Величковић

редовни професор
Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за биохемију

Телефон:   011-3336608

Телефон (локални):   608

Лабораторија:   434

Соба:   410

E-mail:   tcirkov AT chem · bg · ac · rs

Лични подаци

Рођена 16.9.1972. у Смедеревској Паланци

Образовање и усавршавања

1995: Основне студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

1999: Магистратура - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2002: Докторат - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Кретање у служби

1997: Асистент приправник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2000: Асистент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2003: Доцент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2008: Ванредни професор / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2013-2016: Редовни професор / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Области научног интересовања

Протеомика. Функција хране и молекуларна алергологија

Награде и признања

2003: Стипендија КОИМБРА групе

2004: Стипендија европског удружења за алергологију и клиничку имунологију

2005: Медаља Српског Хемијског Друштва за прегалаштво и успех у науци

2011: Стипендија МПНТР за постдокторско усавршавање

Остале активности

Члан следећих научних друштава:

Руководилац Центра Изврсности од 11. 4. 2014.

Ангажман у настави

Пројекти

Руководилац на пројектима:

Бројеви за идентификацију аутора

Изабране референце

Articles: > 70

Citations: > 500

h-index: 15

Књиге и ревијални радови / Books and reviews:

  1. Tanja Cirkovic Velickovic & Marija Garovic-Jankulovic: Food Allergens, Biochemistry and Molecular Nutrition. Springer, 2014.

Изабрани радови / Selected recent papers:

  1. S.L. Minic, et al, Phycocyanobilin, a bioactive tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high affinity and competes with bilirubin for binding on human serum albumin, RSC Advances, 5 (2015) 61787-61798.
  2. L. Mihajlovic, J. et al, Composition of polyphenol and polyamide compounds in common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen and sub-pollen particles, Phytochemistry, 109 (2015) 125-132.
  3. D. Apostolovic, et al, Red meat allergic patients have a selective IgE response to the α-Gal glycan, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, (2015).
  4. M. Stojadinovic, et al, Cross-linking of β-lactoglobulin enhances allergic sensitization through changes in cellular uptake and processing, Toxicological Sciences, 140 (2014) 224-235.
  5. J. Radosavljevic, et alt, Sensitizing potential of enzymatically cross-linked peanut proteins in a mouse model of peanut allergy, Molecular Nutrition and Food Research, 58 (2014) 635-646.
  6. J. Ognjenović, et al, Interactions of epigallo-catechin 3-gallate and ovalbumin, the major allergen of egg white, Food Chemistry, 164 (2014) 36-43.
  7. M. Krstic, et al, The anti-cancer activity of green tea, coffee and cocoa extracts on human cervical adenocarcinoma HeLa cells depends on both pro-oxidant and anti-proliferative activities of polyphenols, RSC Advances, 5 (2014) 3260-3268.
  8. D. Apostolovic, et al, Immunoproteomics of processed beef proteins reveal novel galactose-α-1,3-galactose-containing allergens, Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology, 69 (2014) 1308-1315.
  9. M. Stojadinovic, et al, Binding affinity between dietary polyphenols and β-lactoglobulin negatively correlates with the protein susceptibility to digestion and total antioxidant activity of complexes formed, Food Chemistry, 136 (2013) 1263-1271.
  10. D. Apostolovic, et al, Reduction and alkylation of peanut allergen isoforms Ara h 2 and Ara h 6; Characterization of intermediate- and end products, Biochimica et Biophysica Acta - Proteins and Proteomics, 1834 (2013) 2832-2842.

Wed Jul 19 16:23:16 2017

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет