Školska godina: |
2024/2025. |
Uslovi pohađanja: |
Nema uslova |
ESPB: |
4 |
Vrsta studija: |
master akademske studije |
Studijski program: |
Biohemija: 1. godina, zimski semestar, izborni (E53B2), stručno-aplikativni predmet |
Nastavnici: |
dr Tanja D. Ćirković Veličković
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd
dr Dragana J. Stanić-Vučinić
naučni savetnik, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd |
Saradnik: |
Tafadzwa M. Kaseke
istraživač-saradnik, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd |
Fond časova: |
Nedeljno: dva časa predavanja + dva časa laboratorijskih vežbi (2+0+2) |
Ciljevi: |
Student se upoznaje sa funkcionalnim aspektima komponenti hrane i savremenim metodama koje se koriste u njihovom testiranju. |
Ishod: |
Student je ovladao znanjima i praktičnim veštinama u oblasti ispitivanja funkcije hrane. |
Oblici nastave: |
Predavanja, laboratorijske vežbe, radionice. |
Vannastavne aktivnosti: |
— |
Literatura: |
- I. Goldberg (editor): Functional food - Designer Foods, Pharmafoods, Nutraceuticals, Chapman & Hall, New York, 1994, pp. 571.
- M. K. Schmidl, T. P. Labuza: Essential of Functional Foods, Aspen Publishers, Gaithersburg, 2000, pp. 395.
- G. Mazza: Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 1, Technomic Publishing, Lancaster, 1998, pp. 460.
- J. Shi, G. Mazza, M. Le Maguer (editors): Functional Foods - Biochemical & Processing Aspects, Vol. 2, CRC Pres, Boca Raton, 2002, pp. 409.
- E. Newsholme, T. Leech: Functional Biochemistry in Health and Disease, Wiley-Blackwell, Chichester, 2009, pp. 543.
- Materijali sa predavanja i vežbi
|
Dodatni materijal: |
— |
Nastavne obaveze i način ocenjivanja |
Predavanja: |
10 poena (2 časa nedeljno)
Program rada:
- Efekti hrane na zdravlje, funkcija hrane.
- Nutraceutikalsi, definicija i primena.
- Osnovne komponente hrane.
- Efekti hrane na kardio-vaskularni sistem.
- Hrana i metabolički sindrom.
- Probiotici i prebiotici.
- Hrana i imuni sistem. Regulacija. Stimulacija i supresija. Anti-inflamatorno dejstvo komponenti hrane.
- Hrana i kancer.
- Antioksidansi i starenje.
- Infant formule i hipoalergeni proizvodi.
- Fitosteroli i fitopreparati (estrogeni i antiestrogeni).
- Gojaznost i funkcionalna hrana.
- Funkcija hrane u malignitetima.
- Zakonska regulativa/okvir u Evropi i svetu.
- Budućnost razvoja funkcionalne hrane.
|
Laboratorijske vežbe: |
30 poena (2 časa nedeljno)
Program rada:
- Hrana i imuni sistem: alergeni hrane - in vitro testovi za određivanje alergenog potencijala hrane. ELISA, imunoblot, BAT i test oslobađanja histamina.
- Anti-inflamatorni efekti hrane. Model sistem: endotoksinom indukovana inflamacija THP-1 linije monocita; određivanje parametara infalmacije i oksidativnog stresa ćelija metodama protočne citometrije i rtPCR metodom.
- Hrana i regulacija imunog-sistema. Model sistem interferencije komponenti hrane sa IL-2 i IL-4 signalnim putevima u Jurkat T-ćelijama. Određivanje aktivacije JAK / STAT signalnih puteva hemiluminescentnom detekcijom fosforilovanih JAK i STAT molekula Western blot tehnikom.
- In vitro testiranje prebiotika i prebiotičkih osobina funkcionalne hrane.
|
Seminarski radovi: |
30 poena |
Usmeni ispit: |
30 poena |