- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Akronim projekta: Pep4Meat
Vrsta projekta: PROMIS
Broj ugovora: HF-234
Internet prezentacija projekta: https://pep4meat.com/
Projekat finansira: Fond za nauku Republike Srbije (Beograd)
Ustanove realizatori istraživanja:
- Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd) – koordinacija
- Naučna ustanova Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (Beograd) – partner
- Institut za onkologiju i radiologiju Srbije (Beograd) – partner
- Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o. Beograd (Beograd) – partner
Predviđeno je da se projekat realizuje od 3. 1. 2024. do 2. 1. 2026.
Istraživači
Rukovodilac projekta: Simeon L. Minić, Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Kratak opis postignutih rezultata
Meso uzgojeno u laboratoriji predstavlja obećavajuće rešenje za smanjenje upotrebe zemljišta i vode, kao i ograničavanje zagađenja, ali je i dalje skupo. Glavna izazov u ovoj oblasti je pronalaženje alternativa goveđem serumu koji se koristi kao komponenta medijuma za gajenje ćelijskih kultura. Peptidi dobijeni hidrolizom proteina iz različitih izvora predstavljaju obećavajuću, ali nedovoljno istraženu alternativu. Fikobiliproteini su proteini algi sa jedinstvenim kovalentno vezanim tetrapirolnim hromoforima. Hidroliza fikobiliproteina oslobađa hromopeptide sa značajno jačim bioaktivnim efektima nego obični peptidi, što im daje snažan potencijal za zamenu goveđeg seruma u ćelijskim medijumima. Glavni cilj ovog projekta je selekcija hromopeptida koji su dobijeni digestijom fikobiliproteina algi kao potentnih komponenti medijuma za uzgajanje mesa. Rezultati projekta trebalo bi da pruže čvrstu osnovu za razvoj jeftinih medijuma za ćelije u proizvodnji mesa, utičući na industriju, životnu sredinu, društvo i naučnu zajednicu.