- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Акроним пројекта: Pep4Meat
Врста пројекта: PROMIS
Број уговора: HF-234
Интернет презентација пројекта: https://pep4meat.com/
Пројекат финансира: Фонд за науку Републике Србије (Београд)
Установе реализатори истраживања:
- Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) – координација
- Научна установа Институт за хемију, технологију и металургију (Београд) – партнер
- Институт за онкологију и радиологију Србије (Београд) – партнер
- Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о. Београд (Београд) – партнер
Предвиђено је да се пројекат реализује од 3. 1. 2024. до 2. 1. 2026.
Истраживачи
Руководилац пројекта: Симеон Л. Минић, Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Кратак опис постигнутих резултата
Месо узгојено у лабораторији представља обећавајуће решење за смањење употребе земљишта и воде, као и ограничавање загађења, али је и даље скупо. Главна изазов у овој области је проналажење алтернатива говеђем серуму који се користи као компонента медијума за гајење ћелијских култура. Пептиди добијени хидролизом протеина из различитих извора представљају обећавајућу, али недовољно истражену алтернативу. Фикобилипротеини су протеини алги са јединственим ковалентно везаним тетрапиролним хромофорима. Хидролиза фикобилипротеина ослобађа хромопептиде са значајно јачим биоактивним ефектима него обични пептиди, што им даје снажан потенцијал за замену говеђег серума у ћелијским медијумима. Главни циљ овог пројекта је селекција хромопептида који су добијени дигестијом фикобилипротеина алги као потентних компоненти медијума за узгајање меса. Резултати пројекта требало би да пруже чврсту основу за развој јефтиних медијума за ћелије у производњи меса, утичући на индустрију, животну средину, друштво и научну заједницу.