- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за биохемију
Телефон: 011-3336657
Телефон (локални): 657
Лабораторија: 249a
E-mail: sminic@chem.bg.ac.rs
Лични подаци
Датум и место рођења: 25. 11. 1989, Никшић, Црна Гора. Ожењен. Језици које користи: српски (матерњи) и енглески.
Образовање и усавршавања
2008-2012: Основне академске студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2012-2013: Мастер академске студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2013-2017: Докторат - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Кретање у служби
2017-2018: Истраживач-приправник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2018-2021: Научни сарадник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2021-2023: Асистент са докторатом / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2022: Виши научни сарадник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
2023: Доцент / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Области научног интересовања
Биоактивни (хромо)пептиди из алги
Протеин-лиганд интеракције релевантне за системе хране
Стабилност протеина при високим притисцима
Развој медијума за узгајање ћелијских култура
Награде и признања
2008: Прво мјесто на републичком такмичењу из хемије у Црној Гори
2013: Диплома „Ђорђе Стефановић“ као најбољем студенту студијске групе Дипломирани биохемичар у генерацији.
2013: Награда Универзитета у Београду као студенту генерације Хемијског факултета у школској 2011/2012. години.
2013: Годишња награда Српског Хемијског Друштва
2013: Студентска награда општине Никшић
2015: ФЕБС-ова стипендија за похађање Форума младих научника и ФЕБС-овог конгреса у Берлину
2022: ФЕБС-ова стипендија за краће истраживачке боравке у иностранству
Остале активности
Члан следећих научних друштава:
- Српско хемијско друштво од 2013.
- Биохемијско друштво Србије од 2014.
- Српско удружење за протеомику од 2015.
Члан Комисије за признавање испита од 8. 2. 2024.
Ангажман у настави
- Регулација биохемијских процеса (403B2)
- Ензимологија (431B2)
- Биохемија хране и исхране (432B2)
- Механизми дејства физиолошки активних супстанци (454B2)
- Стручна пракса (P11B2)
- Стручна пракса (P51B2)
Учешће у научноистраживачким пројектима
Активни пројекти:
- 2021-2025: Иновативна аналитичка платформа за истраживање ефекта и токсичности микро и нано пластика у комбинацији са загађивачима животне средине на ризик од алергијске болести у претклиничкој и клиничкој студији (IMPTOX) – 965173
врста пројекта: Хоризонт 2020
пројекат финансира: Европска комисија (Брисел, Белгија) - 2022-2024: Оснаживање потенцијала протеина из алги за бојење и фортификацију хране коришћењем технологије високог притиска (PRESSION) – ANSO-CR-PP-2021-01 (руководилац пројекта)
врста пројекта: Остали међународни истраживачки
пројекат финансира: Alliance of International Science Organizations (Пекинг, Кина) - 2023-2025: Свеобухватна платформа за селекцију и производњу екстраката алги као компоненти медијума за узгајање меса (ALG2MEAT) (руководилац пројекта)
врста пројекта: Остали међународни истраживачки
пројекат финансира: Good Food Institute (Делавер, Сједињене Америчке Државе) - 2024-2026: Истраживање потенцијала хромопептида из алги као замена за компоненте серума у узгајању меса (Pep4Meat) (руководилац пројекта)
врста пројекта: PROMIS
пројекат финансира: Фонд за науку Републике Србије (Београд)
Завршени пројекти:
- 2018: Твининг истраживачких активности у граничним 'омикс истраживањима у областима хране, исхране и животне средине (FoodEnTwin) – No. 810752
врста пројекта: Хоризонт 2020
пројекат финансира: Европска комисија (Брисел, Белгија)
Изабране референце
Поглавља у књигама/book chapters:
Nikolić Milan; Minić Simeon; Mačvanin Mirjana; Stanić-Vučinić Dragana; Ćirković Veličković Tanja. Analytical Protocols in Phycobiliproteins Analysis. Pigments from Microalgae (2020). Eduardo Jacob-Lopes, Maria Isabel Queiroz, Leila Queiroz Zepka (Eds.), Springer. ISBN 978-3-030-50970-5.
Stanić-Vučinić Dragana; Minić Simeon; Nikolić Milan; Ćirković Veličković Tanja. Spirulina phycobiliproteins as food components and complements. Microalgal Biotechnology (2018). Eduardo Jacob-Lopes (Ed.), InTech Open Access Publisher. ISBN 978-953-51-6024-3.Ćirković Veličković Tanja; Stanić-Vučinić Dragana; Al-Hanis Ayah; Mihailović Jelena; Prodić Ivana; Minić Simeon; Stojadinović Marija; Radibratović Milica, Milčić Miloš. Delivery of Epigalocatechin-3-Gallate by Bovine Alpha-Lactalbumin Based on Their Non-covalent Interactions. Encyclopedia of Food Chemistry (2018). Laurence Melton, Peter Varelis, Fereidoon Shahidi (Eds.), Elsevier. ISBN 978-012814045-1.
Изабрани радови/peer-reviewed journal articles:
Minić, S., Annighofer, B., Hélary, A., Sago L., Cornu, D., Brûlet, B., Combet, S. (2022) Structure of proteins under pressure: covalent binding effects of biliverdin on beta-lactoglobulin, Biophysical Journal, 121, 1-12.
Simović, A., Combet, S., Ćirković Veličković, T., Nikolić, M. R., and Minić, S.L. (2022). Probing the stability of the food colourant R-phycoerythrin from dried Nori flakes. Food chemistry, 374, 1-10
Radomirović, M., Minić, S., Stanić-Vučinić, D., Nikolić, M., Van Haute, S., Rajković, A., and Ćirković Velicković, T. (2022). Phycocyanobilin-modified β-lactoglobulin exhibits increased antioxidant properties and stability to digestion and heating. Food Hydrocolloids, 123, 1-10.
Gligorijević, N., Šukalović, V., Minić, S.L., Miljuš, G., Nedić, O and Penezić, A. (2021). Physicochemical characterisation of dihydro-alpha-lipoic acid interaction with human serum albumin by multi-spectroscopic and molecular modelling approaches. Journal of the Serbian Chemical Society, 86 (9) 795–807.
Gligorijević, N., Minić, S.L., Radibratović, M., Papadimitriou, V., Nedić, O., Sotiroudis, T.G., Nikolić, M.R. (2021). Nutraceutical phycocyanobilin binding to catalase protects the pigment from oxidation without affecting catalytic activity. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 251, 1-9.
Minić, S.L., Annighöfer, B., Hélary, A., Hamdane, D., Hui Bon Hoa, G., Loupiac, C., Brûlet, A., and Combet, S. (2020). Effect of Ligands on HP-Induced Unfolding and Oligomerization of β-Lactoglobulin. Biophysical journal, 119, 2262-2274.Gligorijević, N., Minić, S., Robajac, D., Nikolić, M., Ćirković Veličković, T., and Nedić O. (2019). Characterisation and the effects of bilirubin binding to human fibrinogen. International Journal of Biological Macromolecules, 128, 74-79.
Radibratović M., Al-Hanish A., Minić S.L., Radomirović M., Milčić M., Stanić-Vučinić D., Tanja Ćirković Veličković. (2019). Stabilisation of apo α-lactalbumin by binding of epi-gallocatechin-3-gallate: experimental and molecular dynamics study. Food chemistry, 278, 388-395.
Minić, S.L., Radomirović, M., Savković, N., Radibratovič, M., Mihailović, J., Vasović, T., Nikolić, M., Milčić, M., Stanić-Vučinić, D., Ćirković Veličković, T. (2018). Covalent binding of food-derived blue pigment phycocyanobilin to bovine β-lactoglobulin under physiological conditions. Food chemistry, 269, 43-52.
Gligorijević, N., Minić, S.L., Križáková M., Katrlík., J., and Nedić, O. Structural changes of fibrinogen as a consequence of cirrhosis. (2018). Thrombosis Research, 166, 43-49.
Minić, S.L., Ješić, M., Đurović, D., Miletić, S., Lugonja, N., Marinković, V., Nikolić-Kokić, A., Spasić, S., Vrvić, M.M. (2018). Redox properties of transitional milk from mothers of preterm infants. Journal of Paediatrics and Child Health, 54(2), 160-164.
Minić, S.L., Stanić-Vučinić, D., Radomirović, M., Radibratović, M., Milčić, M., Nikolić, M.R, Ćirković Veličković, T. (2018). Characterisation and effects of binding of food-derived bioactive phycocyanobilin to bovine serum albumin. Food Chemistry, 239, 1090-1099.
Peruško, M., Al-Hanish, A., Mihailović, J., Minić, S.L., Trifunović, S., Prodić, I., Ćirkovic Veličković, T. (2017). Antioxidative capacity and binding affinity of the complex of green tea catechin and beta-lactoglobulin glycated by the Maillard reaction. Food Chemistry, 232, 744-752.
Radibratović, M., Minić, S.L.*, Stanić-Vučinić, D., Nikolić, M., Milčić, M., Ćirković Veličković, T. (2016). Stabilisation of Human Serum Albumin by the Binding of Phycocyanobilin, a Bioactive Chromophore of Blue-Green Alga Spirulina: Molecular Dynamics and Experimental Study. PLoS One, 11(12), e0167973. *co-first author
Al-Hanish, A., Stanić-Vučinić, D., Mihailović, J., Prodić, I., Minić, S.L, Stojadinović, M., Radibratović, M., Milčić, M., Ćirković Veličković, Tanja. (2016). Noncovalent interactions of bovine α-lactalbumin with green tea polyphenol, epigalocatechin-3-gallate. Food Hydrocolloids, 61, 241-250.
Minić S.L., Stanić-Vučinić D., Krstić M., Vesić J., Nikolić M., Ćirković Veličković T. (2016). Digestion by pepsin releases biologically active chromopeptides from C-phycocyanin, a blue-colored biliprotein of microalga Spirulina. Journal of Proteomics, 147, 132-139.
Minić, S.L., Milčić, M., Stanić-Vučinić, D., Radibratović, M., Sotiroudis, T.G., Nikolić, M.R., Ćirković Veličković, T. (2015). Phycocyanobilin, a bioactive tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high affinity and competes with bilirubin for binding on human serum albumin. RSC Advances, 5(76), 61787-61798.