Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

[Слика]

Симеон Л. Минић, мастер биохемичар

научни сарадник
Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за биохемију

Телефон:   011-3336657

Телефон (локални):   657

Лабораторија:   421

E-mail:   sminic AT chem · bg · ac · rs

Лични подаци

Датум и место рођења: 25. 11. 1989, Никшић, Црна Гора. Неожењен. Језици које користи: српски (матерњи) и енглески.

Образовање и усавршавања

2012: Основне академске студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2013: Мастер академске студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Кретање у служби

2014-2015: Сарадник у настави / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

2018: Научни сарадник / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Области научног интересовања

Биоактивни (хромо)пептиди

Протеин-лиганд интеракције

Стабилност протеина

Награде и признања

2008: Прво мјесто на републичком такмичењу из хемије у Црној Гори

2013: Студентска награда општине Никшић

2013: Годишња награда Српског Хемијског Друштва

2013: Награда Универзитета у Београду као студенту генерације Хемијског факултета у школској 2011/2012. години.

2013: Диплома „Ђорђе Стефановић“ као најбољем студенту студијске групе Дипломирани биохемичар у генерацији.

2015: ФЕБС-ова стипендија за похађање Форума младих научника и ФЕБС-овог конгреса у Берлину

Остале активности

Члан следећих научних друштава:

Ангажман у настави

Изабране референце

Поглавља у књигама/book chapters:

Stanić-Vučinić, Dragana; Minić, Simeon; Nikolić, Milan; Ćirković Veličković, Tanja. Spirulina phycobiliproteins as food components and complements, in book: Microalgal Biotechnology (2018). InTech Open Access Publisher, Eduardo Jacob-Lopes (Ed.), ISBN 978-953-51-6024-3

Ćirković Veličković, Tanja; Stanić-Vučinić, Dragana; Al-Hanish, Ayah; Mihailović, Jelena; Prodić, Ivana; Minić, Simeon; Stojadinović, Marija; Radibratović, Milica; Milčić, Miloš. Delivery of Epigalocatechin-3-Gallate by Bovine Alpha-Lactalbumin Based on Their Non-covalent Interactions, in book: Reference Module in Food Science (2018). Elsevier.

 

Изабрани радови/peer-reviewed journal articles:

Minić, S.L., Radomirović, M., Savković, N., Radibratović, M., Mihailović, J., Vasović, T., Nikolić, M., Milčić, M., Stanić-Vučinić, D., and Ćirković Veličković, T. (2018). Covalent binding of food-derived blue pigment phycocyanobilin to bovine β-lactoglobulin under physiological conditions. Food chemistry, 269, 43-52.

Gligorijević, N., Minić, S. L., Križáková M., Katrlík., J., and Nedić, O. Structural changes of fibrinogen as a consequence of cirrhosis. (2018). Thrombosis Research, 166, 43-49.

Minić, S. L., Ješić,M., Đurović, D., Miletić, S., Lugonja, N., Marinković, V., Nikolić-Kokić, A., Spasić, S., & Vrvić, M.M. (2018). Redox properties of transitional milk from mothers of preterm infants. Journal of Paediatrics and Child Health, 54 (2), 160-164.

Minić, S. L., Stanić-Vučinić, D., Radomirović, M., Radibratović, M., Milčić, M., Nikolić, M. R, & Ćirković Veličković, T. (2018). Characterization and effects of binding of food-derived bioactive phycocyanobilin to bovine serum albumin. Food Chemistry,  239, 1090-1099.

Peruško, M., Al-Hanish, A., Mihailović, J., Minić, S. L., Trifunović, S., Prodić, I., and Ćirkovic Veličković, T. (2017). Antioxidative capacity and binding affinity of the complex of green tea catechin and beta-lactoglobulin glycated by the Maillard reaction. Food Chemistry, 232, 744-752.

Radibratović, M., Minić, S. L., Stanić-Vučinić, D., Nikolić, M., Milčić, M., and Ćirković Veličković, T. (2016). Stabilization of Human Serum Albumin by the Binding of Phycocyanobilin, a Bioactive Chromophore of Blue-Green Alga Spirulina: Molecular Dynamics and Experimental Study. PLoS One, 11(12), e0167973.

Al-Hanish, A., Stanić-Vučinić, D., Mihailović, J., Prodić, I., Minić, S.L, Stojadinović, M., Radibratović, M., Milčić, M., and Ćirković Veličković, Tanja. (2016). Noncovalent interactions of bovine α-lactalbumin with green tea polyphenol, epigalocatechin-3-gallate. Food Hydrocolloids, 61, 241-250.

Minić S. L., Stanić-Vučinić D., Krstić M., Vesić J., Nikolić M., and Ćirković Veličković T. (2016). Digestion by pepsin releases biologically active chromopeptides from C-phycocyanin, a blue-colored biliprotein of microalga Spirulina. Journal of Proteomics, 147, 132-139.

Minić, S. L., Milčić, M., Stanić-Vučinić, D., Radibratović, M., Sotiroudis, T. G., Nikolić, M. R., and Ćirković Veličković, T. (2015). Phycocyanobilin, a bioactive tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high affinity and competes with bilirubin for binding on human serum albumin. RSC Advances, 5(76), 61787-61798.

Tue Aug 21 15:45:54 2018

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет