- Образовна и научна делатност
- Организациона и управљачка структура
- Закон о високом образовању и прописи Факултета
- Историја Факултета
- Збирка великана српске хемије
- Репозиторијум Хемијског факултета - Cherry
- Библиотека
- Издавачка делатност ХФ
- Јавне набавке
- Контакт информације (управа) и како доћи до нас
- Научноистраживачки рад
Акроним пројекта: ALG2MEAT
Врста пројекта: Остали међународни истраживачки
Број уговора: HF-169
Пројекат финансира: Good Food Institute (Делавер, Сједињене Америчке Државе)
Установе реализатори истраживања:
- Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) – партнер
- GreenSea (Монпеље, Француска) – партнер
- Laboratoire Léon Brillouin, CEA-CNRS (Саклеј, Француска) – партнер
- Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о. Београд (Београд) – партнер
Предвиђено је да се пројекат реализује од 17. 2. 2023. до 16. 2. 2025.
Истраживачи
Руководилац пројекта: Симеон Л. Минић, Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)
Кратак опис пројекта
Месо узгојено у лабораторији захтева мање земљишта и воде, мање загађује, али је и даље скупо за производњу. Кључни изазов у области узгајања меса је идентификација/развој алтернатива феталном говеђем серуму као додатку за раст и извору богатом микро- и макро-нутријенатима. Екстракти алги су перспективни кандидати за замену серума због високе концентрације фикобилипротеина, витамина, есенцијалних масних киселина и минерала. Производња алги је економична и еколошки прихватљива, а новија истраживања су открила високу ефикасност њиховог коришћења као додатка у медијумима. Наши циљеви су да детаљно испитамо око 50 врста алги и произведемо екстракте алги као компоненте медијума у производњи меса. У овом пројекту биће примењен оригинални мултидисциплинарни приступ, комбинујући третман високим притисцима, биофизичке и in silico студије, ћелијску биологију и биотехнологију, како би идентификовали и детаљно објаснити кључне компоненте екстракте алги неопходне за успешну замену албумина у медијумима који се користе за гајење ћелијских култура . Овај приступ ће нам омогућити да оптимизујемо производњу екстраката алги као јаких потентних компоненти медијума у узгајању меса.