[Logotip projekta]

Akronim projekta:   ALG2MEAT

Vrsta projekta:   Ostali međunarodni istraživački

Broj ugovora:   HF-169

Projekat finansira:   Good Food Institute (Delaver, Sjedinjene Američke Države)

Ustanove realizatori istraživanja:

  • Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd) – partner
  • GreenSea (Monpelje, Francuska) – partner
  • Laboratoire Léon Brillouin, CEA-CNRS (Saklej, Francuska) – partner
  • Inovacioni centar Hemijskog fakulteta u Beogradu, d.o.o. Beograd (Beograd) – partner

Predviđeno je da se projekat realizuje od 17. 2. 2023. do 16. 2. 2025.

Istraživači

Rukovodilac projekta:   Simeon L. Minić, Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)

(kliknuti za pun spisak istraživača)

Kratak opis projekta

Meso uzgojeno u laboratoriji zahteva manje zemljišta i vode, manje zagađuje, ali je i dalje skupo za proizvodnju. Ključni izazov u oblasti uzgajanja mesa je identifikacija/razvoj alternativa fetalnom goveđem serumu kao dodatku za rast i izvoru bogatom mikro- i makro-nutrijenatima. Ekstrakti algi su perspektivni kandidati za zamenu seruma zbog visoke koncentracije fikobiliproteina, vitamina, esencijalnih masnih kiselina i minerala. Proizvodnja algi je ekonomična i ekološki prihvatljiva, a novija istraživanja su otkrila visoku efikasnost njihovog korišćenja kao dodatka u medijumima. Naši ciljevi su da detaljno ispitamo oko 50 vrsta algi i proizvedemo ekstrakte algi kao komponente medijuma u proizvodnji mesa. U ovom projektu biće primenjen originalni multidisciplinarni pristup, kombinujući tretman visokim pritiscima, biofizičke i in silico studije, ćelijsku biologiju i biotehnologiju, kako bi identifikovali i detaljno objasniti ključne komponente ekstrakte algi neophodne za uspešnu zamenu albumina u medijumima koji se koriste za gajenje ćelijskih kultura . Ovaj pristup će nam omogućiti da optimizujemo proizvodnju ekstrakata algi kao jakih potentnih komponenti medijuma u uzgajanju mesa.

[Graficki apstrakt projekta 1]