[Logotip projekta]

Akronim projekta:   ALLPreT

Vrsta projekta:   Horizont Evropa

Broj ugovora:   101072377

Internet prezentacija projekta:   https://www.allpret.eu/en

[Projekat finansira EU]

Projekat finansira:   Evropska komisija (Brisel, Belgija)

Ustanove realizatori istraživanja
(kliknuti za pun spisak):

  • Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd) – partner
  • UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM UTRECHT (UTRECHT, Holandija) – koordinacija
  • DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET (DTU) (KGS LYNGBY, Danska) – partner
  • ...

Predviđeno je da se projekat realizuje od 18. 7. 2022. do 1. 9. 2022.

Istraživači

Repozitorijum za rezultate istraživanja:   https://cordis.europa.eu/project/id/101072377

Kratak opis projekta

Uvođenje nove hrane kao što su insekti, snažno će doprineti bezbednosti i održivosti našeg snabdevanja hranom. Međutim, ove nove namirnice moraju biti bezbedne (propis EU 2015/2283). Procena alergenosti je važan deo procene bezbednosti nove hrane. Nažalost, sadašnje metode za procenu de novo  alergenosti nemaju prediktivnu moć i nisu validirane. Shodno tome, proizvođači hrane i procenitelji rizika se bore sa procenom alergenosti, usporavajući uvođenje nove hrane u naše snabdevanje hranom. Omogućavanje bezbednog uvođenja nove hrane, uz istovremeno zaštitu ljudi od neprihvatljivih rizika od alergija na hranu, zahteva multidisciplinarni pristup.ALLPreT konzorcijum je visoko multidisciplinarna grupa stručnjaka sa univerziteta, istraživačkih instituta, bolnica, organizacija pacijenata i industrije koja proizilazi iz EU COST Action ImpARAS (Poboljšana strategija za procenu rizika od alergenosti). Ovo ih stavlja u idealnu poziciju da konsoliduju svoju prethodnu saradnju i uspostave inovativnu mrežu doktorskih studija u ovoj oblasti. Opšti cilj ALLPreT projekta je da obuči sledeću generaciju naučnika koji mogu da se izbore sa nedostacima u trenutnoj proceni alergija na hranu novih prehrambenih proizvoda. ALLPreT će obučavati istraživače u ranoj fazi (ESR) za ključne aspekte procene rizika od alergija na hranu, imunologiju, hemiju proteina, bioinformatiku, razvoj modela in vitro/in vivo/in silico, razvijajući model za obrazovanje dobro pripremljenih mladih naučnika, i za njihovu jedinstvenu poziciju na tržištu rada EU. ESR će istražiti novo polje istraživanja de novosenzibilizacije novom hranom i razviti komplet alata in vitro/in vivo/in silico alata za predviđanje alergenosti koji su naučno opravdani, potvrđeni i lako upotrebljivi od strane industrije i nadležnih za bezbednost hrane. Ovaj skup alata će doprineti brzoj i tačnoj proceni bezbednosti, čime će se ubrzati odobrenje bezbednosti i preuzimanje nove hrane na tržištu.


Ilustracije istraživanja i postignutih rezultata

[Ilustracija br. 1]