- Obrazovna i naučna delatnost
- Organizaciona i upravljačka struktura
- Zakon o visokom obrazovanju i propisi Fakulteta
- Istorija Fakulteta
- Zbirka velikana srpske hemije
- Repozitorijum Hemijskog fakulteta - Cherry
- Biblioteka
- Izdavačka delatnost HF
- Javne nabavke
- Kontakt informacije (uprava) i kako doći do nas
- Naučnoistraživački rad
Vrsta projekta: Dokaz koncepta
Jedinstvena oznaka (šifra) projekta: PoC-5395
Projekat finansira: Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije (Beograd)
Ustanova realizator istraživanja: Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd) – koordinacija
Predviđeno je da se projekat realizuje od 15. 9. 2020. do 15. 9. 2021.
Istraživači
Rukovodilac projekta: Vladimir P. Beškoski, Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet (Beograd)
Kratak opis projekta
Pivo obogaćeno cinkom i hijaluronom bilo bi inovativan i atraktivan komercijalni proizvod kako za stimulaciju imuniteta tako i za podmlađivanje kože. Za dokaz koncepta formulisaćemo procese za stvaranje komponenti neophodnih za proizvodnju ovog piva. U Beogradu će se definisati postupak obogaćivanja pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae cinkom. To će se postići korišćenjem neorganskih soli cinka nakon čega će uslediti analize prinosa biomase, i akumulacije i lokalizacije cinka u ćelijama kvasca. U Holandiji će biti uspostavljen proces obogaćivanja piva hijaluronom. Ovo će se izvesti dodavanjem natrijum hijaluronata različitih veličina tokom procesa pravljenja piva. U zavisnosti od fizičko-hemijskih uslova procesa pripreme piva, u kombinaciji sa različitim vrstama slada i hmelja, uspostavićemo protokol ukusnog kraftpiva koji sadrži količinu hijalurona za koju je dokazano da ima efekat protiv starenja. Kako će se obogaćivanje cinkom i suplementacija hijaluronom odvijati istovremeno, drugonavedeni deo projekta vršiće se pomoću kvasca sa fiziološkim nivoima cinka. Objedinjavanje rezultata iz Srbije i Holandije predstavljalo bi prelazak u sledeći TRL i prvi korak ka stvaranju prototipa.
PIVO+HyZn: Cinkom i hijaluronom obogaćeno pivo sa imunostimulišućim dejstvom i efektom protiv starenja