Врста пројекта:   Доказ концепта

Јединствена ознака (шифра) пројекта:   PoC-5395

Пројекат финансира:   Фонд за иновациону делатност Републике Србије (Београд)

Установа реализатор истраживања:   Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) – координација

Предвиђено је да се пројекат реализује од 15. 9. 2020. до 15. 9. 2021.

Истраживачи

Руководилац пројекта:   Владимир П. Бешкоски, Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

(кликнути за пун списак истраживача)

Кратак опис пројекта

Пиво обогаћено цинком и хијалуроном било би иновативан и атрактиван комерцијални производ како за стимулацију имунитета тако и за подмлађивање коже. За доказ концепта формулисаћемо процесе за стварање компоненти неопходних за производњу овог пива. У Београду ће се дефинисати поступак обогаћивања пивског квасца Saccharomyces cerevisiae цинком. То ће се постићи коришћењем неорганских соли цинка након чега ће уследити анализе приноса биомасе, и акумулације и локализације цинка у ћелијама квасца. У Холандији ће бити успостављен процес обогаћивања пива хијалуроном. Ово ће се извести додавањем натријум хијалуроната различитих величина током процеса прављења пива. У зависности од физичко-хемијских услова процеса припреме пива, у комбинацији са различитим врстама слада и хмеља, успоставићемо протокол укусног крафтпива који садржи количину хијалурона за коју је доказано да има ефекат против старења. Како ће се обогаћивање цинком и суплементација хијалуроном одвијати истовремено, другонаведени део пројекта вршиће се помоћу квасца са физиолошким нивоима цинка. Обједињавање резултата из Србије и Холандије представљало би прелазак у следећи TRL и први корак ка стварању прототипа.

[Graficki apstrakt projekta 1]
ПИВО+HyZn: Цинком и хијалуроном обогаћено пиво са имуностимулишућим дејством и ефектом против старења