Шифра предмета:
313H2
Назив предмета:
Савремене инструменталне методе у аналитичкој хемији

Школска година:

2023/2024.

Услови похађања:

(302H2 + 303H2) / (302A2 + 303A2)

ЕСПБ:

10

Врста студија:

основне академске студије, интегрисане основне и мастер академске студије

Студијски програми:

Хемија: 4. година, зимски семестар, изборни (E14H2), научно-стручни предмет

Настава хемије: 4. година, зимски семестар, изборни (E15P2), научно-стручни предмет

Наставник:

др Далибор М. Станковић
доцент, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Сарадници:

Фонд часова:

Недељно: четири часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (4+0+4)

Циљеви:

Циљ курса из Савремених инструменталних метода u аналитичкој хемији је да се студенти, који су већ савладали курсеве из класичне и инструменталне аналитичке хемије, упознају са веома осетљивим и селективним интрументалним методама које имају разноврсну и широку примену у анализама биолошких материјала, индустријских узорака и узорака из животне средине. У оквиру курса студенти треба да овладају теоријским и практичним знањима из модерних електрохемијских, оптичких и неспектроскопских метода инстрименталне анализе. Поред тога, у оквиру теоријске и практичне наставе, студенти треба да овладају теоријским и практичним знањима из области електрохемијских, био и наносензора као и кинетичких и каталитичких методама анализе. У оквиру овога курса студенти ће бити упознати са обезбеђењем и контролом квалитета рада лабораторије, поступањем са узорцима, значајем референтних материјала, калибрацијом аналитичког система и контролом рада лабораторијских инструмената.

Исход:

Након овог курса студент је оспособљен за самосталан одабир и примену свих поменутих инструменталних метода на реалним узорцима, као и њихову модификацију уколико је она потребна.

Облици наставе:

Предавања и експерименталне вежбе (групне и појединачне).

Ваннаставне активности:

Студент као ваннаставну активност има обавезу да, уколико то није урадио у току самих вежби, заврши цртање графика и среди сваку урађену, групну и појединачну вежбу.

Литература:

Основна литература:

  1. М. Тодоровић, В. Антонијевић и П. Ђурђевић: Оптичке методе, Београд.
  2. Д. Манојловић, Ј. Мутић, Д. Шеган: Основе електроаналитичке хемије, Хемијски факултет, Београд 2010.
  3. Filipović-Sabioncello: Лабораторијски приручник, Први део - књига друга, Tехничка књига, Загреб.

Помоћна литература:

  1. Сандра Шкривањ: Утицај матрикса на одређивање макро и микро елемената у земљишним екстрактима ICP-OES методом, дипломски рад, Хемијски факултет, Београд 2011.
  2. Сандра Шкривањ: Одређивање олова ICP-OES методом, проблеми и решења, мастер рад, Хемијски факултет, Београд 2012.
  3. Analytical Atomic Spectrometry with Flames and Plasmas, Wiley-VCH, 2001.

Додатни материјал:

  Наставне обавезе и начин оцењивања

Предавања:

5 поена (4 часа недељно)

Програм рада:

  1. Модерне инструменталне методе (класификација и принципи).
  2. Кондуктометријске и осцилометријске методе.
  3. Потенциометријске методе.
  4. Поларографија и Волтаметрија. Пулсне технике.
  5. Наставни колоквијум.
  6. Адсорпционе методе.
  7. Емисионе методе.
  8. Неоргански метеријали у електрохемији.
  9. Органски материјали у електрохемији:MOF, COF, MIP, јонексе течности.
  10. Анализа и карактеризација прахова.
  11. Биосензори.
  12. Методе проточне анализе (FIA).
  13. Електрохемијски унапређени оксидациони процеси.
  14. Обезбеђивање и контрола квалитета рада лабораторија.

Лабораторијске вежбе:

20 поена (4 часа недељно)

Програм рада:

1. Кондуктометрија - одређивање константи везивања у комплексима кондуктометријским титрацијама

2 и 3. Потенциометрија - самосталне вежбе – потенциометријске титрације комплексних матрикса – индиректно одређивање квалитета млека и млечних производа. Одређивање садржаја хуминских киселина у земљишту

4, 5, 6. Поларографија и стрипинг анализа – садржај метала у узорцима млека и друге хране поларографском анализом. Оптимизација метода

7, 8, 9. Волтаметрија – циклична волтаметрија. Избор електрода за рад. Волтаметрија биолошки важних једињења и загађивача

10. и 11. Оптичке методе – испитивање квалитета претходно тестираних узорака хране. Припрема узорака, анализа и поређење са претходним резултатима

12, 13, 14 и 15. Анализа комплексних узорака инструменталним техникама – Припрема, анализа, обрада резултата и њихова валидација. 

Семинарски радови:

10 поена

Усмени испит:

65 поена