Шифра предмета:
437B2
Назив предмета:
Конформациони прелази протеина

Школска година:

2024/2025.

Услови похађања:

401B2

ЕСПБ:

7

Врста студија:

основне академске студије

Студијски програм:

Биохемија: 4. година, летњи семестар, изборни (E16B2), стручно-апликативни предмет

Наставник:

др Наталија Ђ. Половић
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Сарадници:

Наталија С. Андрејевић, мастер биохемичар
истраживач-приправник, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

др Јелица Р. Милошевић
асистент са докторатом, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд

Фонд часова:

Недељно: два часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (2+0+4)

Циљеви:

Циљ курса је да пружи студенту основна теоријска и практична знања о конформационим прелазима (нативном и ненативном увијању) протеина.

Исход:

Студент је оспособљен да прати и тумачи конформационе прелазе протеина.

Облици наставе:

Предавања, лабораторијске вежбе, семинарски радови.

Ваннаставне активности:

Литература:

Основна литература:

  1. C. Gomes, P. Faisca: Protein folding, 2018.
  2. D. Voet, J. Voet: Biochemistry, 2011.

Помоћна литература:

  1. Наталија Половић: ППТ презентације.
  2. Одабрани научни радови од значаја за курс.

Додатни материјал:

  Наставне обавезе и начин оцењивања

Предавања:

10 поена (2 часа недељно)

Програм рада:

  1. Увијање протеина, увод.
  2. Физички код увијања протеина. Интеракције које стабилизују нативно стање. Динамика и солватација. Термодинамичка хипотеза. Вучне силе за увијање протеина.
  3. Кинетика и механизам увијања протеина. Кооперативност. Левинталов парадокс. Модели увијања протеина. Теорија енергетског рељефа и левци увијања.
  4. Увијање протеина in vivo.
  5. Денатурација и ненативна агрегација протеина.
  6. Амилоиди. Механизам и кинетика амилоидне агрегације.
  7. Болести ненативног увијања протеина. Неуродегенерација.

Лабораторијске вежбе:

30 поена (4 часа недељно)

Програм рада:

Лабораторијске вежбе ће обухватати следеће целине:

  1. Одређивање термодинамичких параметара стабилности протеина.
  2. Праћење денатурације и агрегације протеина.
  3. Реверзибилно увијање протеина на чврстој фази и у раствору.
  4. Формирање амилоида.

Семинарски радови:

20 поена

Усмени испит:

40 поена