Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

ЗБИРКА ВЕЛИКАНА СРПСКЕ ХЕМИЈЕ
(Музеј хемије)

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

[Бисте]

Збирка великана српске хемије (музеј хемије) отворена је 21. октобра 2002. године поводом 130 година од доласка Симе Лозанића на Катедру хемије Велике школе. Стална поставка збирке носи назив: Сима Лозанић и великани српске хемије. Поставка је посвећена знаменитим личностима које су оставиле дубок траг у српској хемији:

Сачувано благо - оригинална документа и опрема прве хемијске лабораторије на Лицеју и Великој школи јесте драгоцено сведочанство о развоју хемије у Србији. Оно истовремено сведочи о томе да су се, упркос свим пустошењима, трагови прошлости сачували од заборава, да ће се надаље брижљиво чувати од неумитног хода времена под окриљем Хемијског факултета.

[Музеј] [Ходник] [Ормани]

Документа (неколико стотина) и фотографије (око стотину) налазе се на стубовима, а посуђе, прибор и апарати у стакленим витринама и на полицама. У орманима се налазе књиге из 19. века, уџбеници, преписка наших хемичара, фотографије и документа.

На највећем броју стубова (10) налазе се фотографије и документа која се односе на живот и рад Симе Лозанића (1847-1935):

1. Школовање у гимназији, Великој школи, Цириху и Берлину (извештаји државног питомца С. Лозанића о студијама).
2. Избор за професора Велике школе (1872) и рад на Великој школи, опрема лабораторије, ректор Велике школе.
2а. Председник Универзитетског одбора за устројство Универзитета, први ректор Београдског универзитета и рад на Универзитету.
3. Универзитетски уџбеници (органска хемија, неорганска хемија, хемијска технологија, практикуми из хемије).
4. Рад на унапређењу наставе хемије у средњој школи и средњошколски уџбеници.
5. Научни радови (органска хемија, електрохемија, аналитичка хемија, теоријске хемија).
6. Рад у примењеној хемији (анализе пијаћих вода, минералних вода, минерала, вегетациони огледи).
7. и 8. Стручни радови (анализе руда, угљева, лажног новца, пољопривредних производа, вина, предмета за војне потребе и др).
9. Друштвене функције: министар привреде (1894/1895, 1897-1899), посланик у Лондону (1900-1902), учешће у ратовима (1876-78, 1885, Први светски рат).
10. Признања, прослава педесетогодишњице рада (1922) и одлазак.
[Експонати 1] [Експонати 2] [Експонати 3]

Два стуба посвећена су првом српском хемичару Михаилу Рашковићу (1827-1872): избор за професора хемије и хемијске технологије, рукопис предавања из хемије и металургије на Лицеју и Великој школи, распоред предавања, опрема лабораторије, анализе урађене за различита министарства (руда, лажног новца и др), рецензије за Друштво српске словесности и Српско учено друштво, комесар за ковање првог српског новца у Бечу (1868).

Два стуба садрже документа која се односе на живот и рад Марка Лека (1853-1932): рад у Гимназији, професорски испит, рад у Државној хемијској лабораторији, научни и стручни радови, рад на Великој школи, програм предавања, опрема лабораторије, избор за ректора Велике школе, оснивање Српског хемијског друштва и Записници Српског хемијског друштва.

Један стуб садржи документа која се односе на живот и рад Милорада Јовичића (1868-1937), првог асистента Симе Лозанића: школовање, рад на Унивезитету, научни радови, чланство у ЈАЗУ.

Један стуб посвећен је Вукићу Мићовићу (1896-1981): учешће у Првом светском рату, асистент Симе Лозанића и Миливоја Лозанића, школовање, ректор Универзитета, научни и стручни радови.

У орманима се налази оставштина следећих хемичара: Симе Лозанића, Миливоја Лозанића, Михаила Рашковића, Милорада Јовичића, Вукића Мићовића, Ђорђа Стефановића, Михаила Михаиловића и Миленка Ћелапа.

Оснивач Збирке је проф. др Снежана Бојовић, а аутори поставке су Снежана Бојовић и Адела Магдић, виши кустос Музеја науке и технике у Београду. Од 2008. године за Збирку великана српске хемије задужене су др Снежана Бојовић и др Јасминка Королија. Збирка припада Заједници научно-техничких музеја Србије чији је матични музеј Музеј науке и технике.

[Експонати 4] [Експонати 5] [Експонати 6]

Радно време Збирке:
радним данима од 12 до 15 часова, а суботом само за групне посете.
Све посете се унапред најављују!
Одговорно лице:   Јасминка Королија
Контакт:   Слађана Савић
sladjana@chem.bg.ac.rs

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет