Šifra predmeta:
437B2
Naziv predmeta:
Konformacioni prelazi proteina

Školska godina:

2024/2025.

Uslovi pohađanja:

401B2

ESPB:

7

Vrsta studija:

osnovne akademske studije

Studijski program:

Biohemija: 4. godina, letnji semestar, izborni (E16B2), stručno-aplikativni predmet

Nastavnik:

dr Natalija Đ. Polović
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Saradnici:

Natalija S. Andrejević, master biohemičar
istraživač-pripravnik, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

dr Jelica R. Milošević
asistent sa doktoratom, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Fond časova:

Nedeljno: dva časa predavanja + četiri časa laboratorijskih vežbi (2+0+4)

Ciljevi:

Cilj kursa je da pruži studentu osnovna teorijska i praktična znanja o konformacionim prelazima (nativnom i nenativnom uvijanju) proteina.

Ishod:

Student je osposobljen da prati i tumači konformacione prelaze proteina.

Oblici nastave:

Predavanja, laboratorijske vežbe, seminarski radovi.

Vannastavne aktivnosti:

Literatura:

Osnovna literatura:

  1. C. Gomes, P. Faisca: Protein folding, 2018.
  2. D. Voet, J. Voet: Biochemistry, 2011.

Pomoćna literatura:

  1. Natalija Polović: PPT prezentacije.
  2. Odabrani naučni radovi od značaja za kurs.

Dodatni materijal:

  Nastavne obaveze i način ocenjivanja

Predavanja:

10 poena (2 časa nedeljno)

Program rada:

  1. Uvijanje proteina, uvod.
  2. Fizički kod uvijanja proteina. Interakcije koje stabilizuju nativno stanje. Dinamika i solvatacija. Termodinamička hipoteza. Vučne sile za uvijanje proteina.
  3. Kinetika i mehanizam uvijanja proteina. Kooperativnost. Levintalov paradoks. Modeli uvijanja proteina. Teorija energetskog reljefa i levci uvijanja.
  4. Uvijanje proteina in vivo.
  5. Denaturacija i nenativna agregacija proteina.
  6. Amiloidi. Mehanizam i kinetika amiloidne agregacije.
  7. Bolesti nenativnog uvijanja proteina. Neurodegeneracija.

Laboratorijske vežbe:

30 poena (4 časa nedeljno)

Program rada:

Laboratorijske vežbe će obuhvatati sledeće celine:

  1. Određivanje termodinamičkih parametara stabilnosti proteina.
  2. Praćenje denaturacije i agregacije proteina.
  3. Reverzibilno uvijanje proteina na čvrstoj fazi i u rastvoru.
  4. Formiranje amiloida.

Seminarski radovi:

20 poena

Usmeni ispit:

40 poena