[Logotip projekta]

Акроним пројекта:   MiMoSenSa

Врста пројекта:   PROMIS

Број уговора:   HF-243

Пројекат финансира:   Фонд за науку Републике Србије (Београд)

Установе реализатори истраживања:

  • Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд) – партнер
  • Научна установа Институт за хемију, технологију и металургију (Београд) – координација
  • Институт за нуклеарне науке "Винча" (Београд) – партнер

Предвиђено је да се пројекат реализује од 1. 1. 2024. до 31. 12. 2025.

Истраживачи

Руководилац пројекта:   Весна Д. Станковић, Научна установа Институт за хемију, технологију и металургију (Београд)

(кликнути за пун списак истраживача)

Кратак опис пројекта

Сведоци смо сталног раста људске популације, што доводи до све веће потражње за храном. Загађивачи хране као што су пестициди, контаминанти присутни у животној средини, ветеринарски лекови, природни токсини и патогени представљају значајан ризик за људско здравље - чак и када се у храни јављају у малим количинама. Према подацима Светске здравствене организације, више од 600.000 људи оболи сваке године због конзумирања контаминиране хране, од којих се 420.000 случајева заврши смртним исходом. Контрола квалитета и безбедности хране, и процена ризика је од великог значаја у циљу заштите здравља и добробити људи. Проблем безбедности хране је веома изражен у земљама у развоју, попут Србије, где прописи о безбедности хране тек треба да буду усклађени са праксом. Предложени пројекат има за циљ развој преносивих, економичних и лаких за употребу електрохемијских сензора за детекцију неких од широко распрострањених хемијских загађивача хране (пестициди, ветеринарски лекови, микотоксини) како би се проценила безбедност хране која стиже до потрошача. Пројекат МиМоСенСа доноси иновативни електрохемијски приступ контроли безбедности хране, употребом пажљиво дизајнираних сензора, добијених интеграцијом МИП (енг. Molecularly imprinted polymers) и МОФ (енг. metal organic framework) материјала. Користећи одличну способност препознавања МИП материјала са мултифункционалним својствима МОФ, омогући ће се добијање сензора, побољшаних аналитичких карактеристика у смислу високе селективности и одличне осетљивоти. Захваљујући конструкцији самог сензора, биће омогућена његова примена у реалним узорцима хране, у компликованим матриксима, за одређивање контаминаната од интереса (глифосат, афлатоксин Б1, сулфаметоксазол).