Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

КАТЕДРА ЗА ПРИМЕЊЕНУ ХЕМИЈУ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

О Катедри Запослени Лабораторије
и опрема
Настава и бодови Пројекти
Историја
Катедре
Публикације Линкови Да ли сте знали? Новости

Историја Катедре

[D. Vitorovic]
Акад. Драгомир Виторовић
(1926-2015)
[P. Pfendt]
Проф. др Петар Пфендт
(1934-2021)
[M. Saban]
Проф. др Мирјана Шабан
(1929-2014)

Оснивач Катедре за примењену хемију је професор Драгомир Виторовић, академик. Он је своју докторску тезу под насловом: "О природи органске супстанце парафинских шкриљаца. Оксидација калијум-перманганатом у неутралној средини" одбранио 1956. године на Универзитету у Београду. У Комисији за одбрану били су најпознатији хемичари и физикохемичари у Србији тога времена: Вукић Мићовић, Ђорђе Стефановић, Павле Савић, Стојан Павловић и Панта Тутунџић. Проучавање органске супстанце геоесфере, односно органска геохемија, све до данашњих дана остала је доминантна истраживачка област на Катедри.

Почетком деведесетих година у истраживачки опус професор Петар Пфендт уводи хемију животне средине. Професорка Мирјана Шабан развија област биолошких маркера. Професор Виторовић највише ради на методама за одређивање структуре керогена. Професору Пфендту се прикључује професор Предраг Полић, а професорима Виторовић и Шабан, Бранимир Јованчићевић. Од средине деведесетих година професор Јованчићевић својим органско-геохемијским истраживањима придодаје и хемију животне средине. У 2020. години, Катедру за примењену хемију су чинили поред професора Јованчићевића, редовни професори Иван Гржетић, Горан Роглић, Александар Поповић и Ксенија Стојановић, ванредни професор Дубравка Релић, доцент Константин Илијевић и асистент Слађана Савић.

Бивши и садашњи чланови Катедре дали су велики допринос нашем друштву и као чланови Српске академије наука и уметности, министри у Влади Србије, а велики број наших професора је имао част да буде на челу управе Хемијског факултета. Декани Хемијског факултета били су професори: Петар Пфендт, Предраг Полић, Бранимир Јованчићевић и Иван Гржетић. Садашњи декан је проф. Горан Роглић, а проф. Александар Поповић је председник Савета Универзитета у Београду.

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет