Школска година: |
2019/2020. |
Услови похађања: |
401B1 + 411B1 + 063B1 |
ЕСПБ: |
7 |
Врста студија: |
основне академске студије |
Студијски програм: |
Биохемија: 4. година, зимски семестар, изборни (E14B1), стручно-апликативни предмет |
Наставници: |
др Милан Р. Николић
ванредни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
др Владимир П. Бешкоски
редовни професор, Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд |
Сарадник: |
др Александра Н. Жерађанин
истраживач-сарадник, Институт за хемију, технологију и металургију, Његошева 12, Београд |
Фонд часова: |
Недељно: три часа предавања + четири часа лабораторијских вежби (3+0+4) |
Циљеви: |
Курс је намењен студентима који у својој будућности желе да се баве истраживањима везаним за храну, или да раде у индустрији хране. Курс пружа физиолошке, биохемијске и молекуларне основе компоненти хране, као и ефекате (ис)хране на људски организам и здравље. |
Исход: |
Студенти ће стећи знања о компонентама хране како са (био)хемијског, тако и са физиолошког аспекта. Такође, стећи ће вештине везане за аналитику животних намирница, као и тестирање дигестибилности и биодоступности индивидуалних компоненти намирница. |
Облици наставе: |
Предавања, лабораторијске вежбе, семинарски рад. |
Ваннаставне активности: |
— |
Литература: |
Основна литература:
- Fennema's Food Chemistry, 4th Edition, by Srinivasan Damodaran (Editor), Kirk L. Parkin (Editor), Owen R. Fennema (Editor), CRC Press; 2007.
- The science of nutrition, 2nd Edition, by Janice L. Thompson, Melinda M. Manore, Linda A. Vaughan, Pearson Education, Inc.; 2011.
- Advanced Nutrition and Human Metabolism, 6th Edition, by Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, Cengage Learning; 2013.
Помоћна литература:
- Одабрани ревијални радови.
|
Додатни материјал: |
— |
Наставне обавезе и начин оцењивања |
Предавања: |
5 поена (3 часа недељно)
Програм рада:
Тематске целине:
- Основни принципи правилне исхране (хранљиве и заштитне супстанце); базални метаболизам.
- Варење хране, апсорпција и интерконверзија хранљивих супстанци.
- Протеини и липиди као компоненте хране: извори, сварљивост, биохемијскe улогe.
- Угљени хидрати и дијететска влакна као компоненте хране: врсте, извори, биохемијске улоге.
- Витамини: врсте, извори, биохемијске улоге.
- Макро- (Na, K, Mg, Ca, P) и микро- (Fe, Cr, Zn, Se, I, F, Cu, Mn, Mo) елементи: извори, усвојивост, биохемијске улоге.
- Нутритивна вредност млека, меса, животињских масти, житарица, махунарки, воћа и поврћа, напитака (кафа, какао, чај).
- Исхрана деце и трудница, исхрана спортиста, исхрана старијих особа; вегетаријанство.
- Биолошке и хемијске методе конзервирања намирница; адитиви као компоненте хране.
- Природне слатке супстанце и синтетички/вештачки заслађивачи као компоненте хране.
- Биохемијске улоге микрорганизама у храни; Пробиотици и пребиотици.
- Органски гајена храна, генетски измењена храна, алергени хране.
|
Лабораторијске вежбе: |
10 поена (4 часа недељно)
Програм рада:
- Општи принципи аналитике животних намирница.
- Одређивање влаге, пепела, елементарног састава.
- Одређивање садржаја масти по Weibull-Stoldt-u.
- Одређивање сварљивости.
- Мокро спаљивање, анализа минералног састава.
- Одређивање садржаја укупних стерола и ергостерола.
- Одређивање садржаја фосфора.
- Одређивање витамина Ц и Е.
- Одређивање бетаглукана у квасцу.
- Хемијска анализа воде.
- Одређивање садржаја кофеина и заслађивача у безалкохолним напицима.
- Тестови дигестибилности протеина и процена алергеног потенцијала протеина хране.
- Одређивање биодоступности макро и микроелемената.
- Биохемијска активност квасаца и млечно-киселинских бактерија у припремању хране.
|
Семинарски радови: |
25 поена |
Усмени испит: |
60 поена |