Кабинет Симе Лозанића   (2023)

Изложба посвећена великану српске хемије под називом "Кабинет Симе Лозанића" отворена је од 17. до 19. маја 2023. године, специјално за манифестацију "Фестивал науке" на Београдском сајму, Хала 4.

Изложбом "Кабинет Симе Лозанића" покушано је да се рекреира радни кабинет Симе Лозанића крајем 19. века у оквиру Велике школе, данашње зграде Ректората, односно Капетан Мишиног здања. Нема материјалних доказа о изгледу овог кабинета, али се зна да је постојала професорка лабораторија уз студентску.

У овом кабинету је Сима Лозанић припремао план и програм наставе за хемијске предмете, писао прве универзитетске уџбенике, одговарао на бројне државне захтеве за анализе руда, лажног новца, намирница и писао научне радове.

Садржајем замишљеног кабинета покушано је да се прикаже разноврсност Лозанићеве биографије, а поставка је оплемењена игрицама и потрагом за новчићима са Лозанићевим ликом.

Поставку Хемијског факултета на Фестивалу науке, која је обухватала експерименте новог доба (New age), увек свеже (Ever green) и из кухиње (хемијске представе на бини), посетило је 15000 посетилаца.

На овај начин се Хемијски факултет придружује прослави Године Симе Лозанића, коју организује САНУ.

Подршка:   компаније BASF, Analysis и Polyhedra.

Ауторке:   Јована Тодоровић и Слађана Савић.

Фотографије:   Тија Милутиновић, Кристина Радусин, Слађана Савић, Даница Анђелић, Новица Максимовић, Анастазија Јонов, Ивана Крмпота.

Сарадници:   Кристина Радусин, Ненад Зарић, Пера Арсић, Мина Радовановић, Татјана Вербић, Анђела Стевић, Даница Анђелић, Илијана Симоновић, Ивана Крмпота, Коста Томовић, Тијана Тасић, Матеја Симоновић, Оливера Бо Брењо, Маја Крстић, Николета Недић и Александра Газикаловић.


[Kabinet Sime Lozanica - slika 1]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 2]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 3]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 4]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 5]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 6]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 7]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 8]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 9]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 10]