Kabinet Sime Lozanića   (2023)

Izložba posvećena velikanu srpske hemije pod nazivom "Kabinet Sime Lozanića" otvorena je od 17. do 19. maja 2023. godine, specijalno za manifestaciju "Festival nauke" na Beogradskom sajmu, Hala 4.

Izložbom "Kabinet Sime Lozanića" pokušano je da se rekreira radni kabinet Sime Lozanića krajem 19. veka u okviru Velike škole, današnje zgrade Rektorata, odnosno Kapetan Mišinog zdanja. Nema materijalnih dokaza o izgledu ovog kabineta, ali se zna da je postojala profesorka laboratorija uz studentsku.

U ovom kabinetu je Sima Lozanić pripremao plan i program nastave za hemijske predmete, pisao prve univerzitetske udžbenike, odgovarao na brojne državne zahteve za analize ruda, lažnog novca, namirnica i pisao naučne radove.

Sadržajem zamišljenog kabineta pokušano je da se prikaže raznovrsnost Lozanićeve biografije, a postavka je oplemenjena igricama i potragom za novčićima sa Lozanićevim likom.

Postavku Hemijskog fakulteta na Festivalu nauke, koja je obuhvatala eksperimente novog doba (New age), uvek sveže (Ever green) i iz kuhinje (hemijske predstave na bini), posetilo je 15000 posetilaca.

Na ovaj način se Hemijski fakultet pridružuje proslavi Godine Sime Lozanića, koju organizuje SANU.

Podrška:   kompanije BASF, Analysis i Polyhedra.

Autorke:   Jovana Todorović i Slađana Savić.

Fotografije:   Tija Milutinović, Kristina Radusin, Slađana Savić, Danica Anđelić, Novica Maksimović, Anastazija Jonov, Ivana Krmpota.

Saradnici:   Kristina Radusin, Nenad Zarić, Pera Arsić, Mina Radovanović, Tatjana Verbić, Anđela Stević, Danica Anđelić, Ilijana Simonović, Ivana Krmpota, Kosta Tomović, Tijana Tasić, Mateja Simonović, Olivera Bo Brenjo, Maja Krstić, Nikoleta Nedić i Aleksandra Gazikalović.


[Kabinet Sime Lozanica - slika 1]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 2]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 3]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 4]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 5]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 6]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 7]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 8]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 9]

[Kabinet Sime Lozanica - slika 10]