O Zbirci

[U Zbirci]

Zbirka velikana srpske hemije je posvećena čuvanju univerzitetskog nasleđa iz oblasti hemije. Od osnivanja, Zbirka je usmerena na posetioce, pre svega na učenike i studente, ali i na stručnjake iz raznih oblasti, kao i publiku koja je zainteresovana za univerzitetske tekovine iz oblasti hemijskih nauka.

Sačuvano blago - originalna dokumenta i oprema prve hemijske laboratorije na Liceju i Velikoj školi jeste dragoceno svedočanstvo o razvoju hemije u Srbiji. Ono istovremeno svedoči o tome da su se, uprkos svim pustošenjima, tragovi prošlosti sačuvali od zaborava, da će se nadalje brižljivo čuvati od neumitnog hoda vremena pod okriljem Hemijskog fakulteta.

Otvorena je 21. oktobra 2002. godine povodom 130 godina od dolaska Sime Lozanića na Katedru hemije Velike škole. Osnivač Zbirke je prof. dr Snežana Bojović, a autori postavke su Snežana Bojović i Adela Magdić, viši kustos Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. Zbirka velikana srpske hemije je deo Zajednice naučno-tehničkih muzeja od 2003. i nalazi se u bazi podataka UMAC-a (Worldwide Database of University Museums and Collections - Svetska baza podataka o univerzitetskim muzejima i zbirkama).

Zbirka je 2017. godine proglašena za kulturno dobro.

Poslednju obuhvatniju reviziju fonda Zbirke 2017. i 2018. godine uradila je Zora Atanacković, viši kustos Muzeja nauke i tehnike.

O istoriji Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pročitajte ovde.

Misija

Cilj angažovanih u Zbirci velikana srpske hemije je razvijanje radoznalosti i razumevanja društva o značaju početaka izučavanja hemije u Srbiji. Ovaj cilj se ostvaruje osmišljavanjem obrazovnih programa i učestvovanjem u naučnim konferencijama i kulturnim manifestacijama.

Zbirka velikana srpske hemije je specijalizovana za čuvanje, procenu i izlaganje kulturnog nasleđa iz oblasti hemije, naučnog razvoja hemije i prikaza nastavnih učila.

Zbirka velikana srpske hemije podržava istraživanje i podučavanje u oblasti hemije i drugih prirodnih nauka. Podstiče se interesovanje na kulturno nasleđe u oblasti hemije i pristup svim zainteresovanim stranama za sadržaj čuvan u Zbirci velikana srpske hemije.

Kontakt

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, 11000 Beograd

Ulaz B, prizemlje, desno od Velikog hemijskog amfiteatra

E-mail: zbirka@chem.bg.ac.rs

Internet-stranica: www.chem.bg.ac.rs/muzej/

Kontakt-osoba je Slađana Savić

Više informacija - Posete

Rukovodioci i saradnici

Rukovodilac Zbirke se bira na sednici Nastavno-naučnog veća Hemijskog fakulteta.

Iz Uprave Hemijskog fakulteta za Zbirku je nadležan prodekan za nauku (prof. dr Tanja Ćirković Veličković), po funkciji.

Važni dokumenti i publikacijeMediji o nama

O Zbirci:
O Otvorenim laboratorijama
O Noći muzeja
O izložbi Laboratorija velikana - nasleđe srpske hemije
O manifestaciji Tamo gde nauka počinje