Дигитализација предмета из заоставштине Симе Лозанића - DELL   (2023)

Пројектом "Дигитализација предмета из заоставштине Симе Лозанића" (енг. "Digitization of exhibits from Sima Lozanić's legacy"), који финансира Министарство културе, број 451-04-03141/2023-02, циљ је да се трајно сачува заоставштина Симе Лозанића (1847-1935), хемичара, академика, професора, ректора и министра, која се чува у Збирци великана српске хемије, наставно-научној јединици Универзитета у Београду - Хемијског факултета.

Пројекат обухвата: 1) дигитално снимање предмета (бочица са хемикалијама, хемијских инструмената и прибора) и 2) израду метаподатака снимљених предмета и похрањивање комплетних снимака у репозиторијум Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију САНУ (даље: АВА САНУ).

Чланови пројектног тима ће истражити и пописати изабране предмете из Збирке великана српске хемије ради креирања комплетних метаподатака. Предмети ће бити снимљени најсавременијим методама и опремом за дигитализацију. Резултати пројекта ћe бити јавно доступни на интернет страници АВА САНУ и представљени у оквиру обележавања Године Симе Лозанића, коју организује САНУ.

[Sima Lozanic]

Предложени пројекат је део вишегодишњег рада на проучавању заоставштине Симе Лозанића. У пројекту учествују запослени на Хемијском факултету, чланови Одбора за обележавање године академика Симе Лозанића у организацији САНУ, као и стручним сарадницима АВА САНУ.

Руководитељка:   Слађана Савић, аситент.

Учесници:   Весна Милановић Маштраповић, Снежана Бојовић, Лидија Ралевић, Бранислав Војновић (САНУ), Веселин Милуновић (самостални фотограф), Богдан Шолаја (САНУ).

Помоћ:   Горан Роглић, Биљана Томашевић, Небојша Радовић, Горан Величковић.

Фото:   Иван Станић, Слађана Савић, Жељко Трифковић.


[DELL - slika 1]

[DELL - slika 3]

[DELL - slika 4]

[DELL - slika 5]

[DELL - slika 6]

[DELL - slika 7]

[DELL - slika 8]

[DELL - slika 9]

[DELL - slika 10]