Digitalizacija predmeta iz zaostavštine Sime Lozanića - DELL   (2023)

Projektom "Digitalizacija predmeta iz zaostavštine Sime Lozanića" (eng. "Digitization of exhibits from Sima Lozanić's legacy"), koji finansira Ministarstvo kulture, broj 451-04-03141/2023-02, cilj je da se trajno sačuva zaostavština Sime Lozanića (1847-1935), hemičara, akademika, profesora, rektora i ministra, koja se čuva u Zbirci velikana srpske hemije, nastavno-naučnoj jedinici Univerziteta u Beogradu - Hemijskog fakulteta.

Projekat obuhvata: 1) digitalno snimanje predmeta (bočica sa hemikalijama, hemijskih instrumenata i pribora) i 2) izradu metapodataka snimljenih predmeta i pohranjivanje kompletnih snimaka u repozitorijum Audiovizuelnog arhiva i centra za digitalizaciju SANU (dalje: AVA SANU).

Članovi projektnog tima će istražiti i popisati izabrane predmete iz Zbirke velikana srpske hemije radi kreiranja kompletnih metapodataka. Predmeti će biti snimljeni najsavremenijim metodama i opremom za digitalizaciju. Rezultati projekta će biti javno dostupni na internet stranici AVA SANU i predstavljeni u okviru obeležavanja Godine Sime Lozanića, koju organizuje SANU.

[Sima Lozanic]

Predloženi projekat je deo višegodišnjeg rada na proučavanju zaostavštine Sime Lozanića. U projektu učestvuju zaposleni na Hemijskom fakultetu, članovi Odbora za obeležavanje godine akademika Sime Lozanića u organizaciji SANU, kao i stručnim saradnicima AVA SANU.

Rukovoditeljka:   Slađana Savić, asitent.

Učesnici:   Vesna Milanović Maštrapović, Snežana Bojović, Lidija Ralević, Branislav Vojnović (SANU), Veselin Milunović (samostalni fotograf), Bogdan Šolaja (SANU).

Pomoć:   Goran Roglić, Biljana Tomašević, Nebojša Radović, Goran Veličković.

Foto:   Ivan Stanić, Slađana Savić, Željko Trifković.


[DELL - slika 1]

[DELL - slika 3]

[DELL - slika 4]

[DELL - slika 5]

[DELL - slika 6]

[DELL - slika 7]

[DELL - slika 8]

[DELL - slika 9]

[DELL - slika 10]