Танка линија - између лека и отрова   (2022)

Музеј науке и технике је изложбу "Танка линија - између лека и отрова", отворену од 7. априла до 15. јуна 2022, посветио танкој линији која раздваја лек од отрова.

Прича о односу човека према леку и отрову и њиховој употреби јесте прича о нашој цивилизацији, о нашем односу према природи и науци и о међусобној комуникацији, узбудљива, контроверзна, са још увек неизвесним крајем.

Феномен границе између лека и отрова сагледаван је кроз призму историје науке и наслеђа: фармације, медицине, етнологије, биологије, археологије, правне регулативе, медија, као и у ширем друштвено-историјско-природњачком контексту, са територијалним фокусом на подручје Србије. На изложби је приказана историјска перспектива и појединачни феномени танке линије која је делила живот и смрт током развоја људске цивилизације. Многе танке линије су данас утврђене захваљујући сазнању кроз праксу, али првенствено развоју науке.

Изложени експонати су из збирки Музеја науке и технике, Музеја за историју фармације, Народног музеја Пожаревац, Природњачког музеја у Београду, Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Хемијског факулета Универзитета у Београду, Народног музеја Кикинда, Етнографског музеја у Београду и приватних збирки.


Аутори: Иван Станић, Јелена Манојловић и Светлана Митровић.

Сарадници: Драгана Спасић Ђурић, Весна Марјановић, Александра Патенковић, Весна Килибарда, Дина Клевернић Павићевић, Јелена Јовановић Симић, Гордана Каровић, Саша Шепец, Душан Петровић, Слађана Савић, Алена Здравковић, Павле Зелић, Станоје Бојанин, Слободан Николић, Кристијан Овара, Иван Јанковић, Љубомир Милановић, Лидија Милашиновић, Милош Јовић, Ана Пауновић, Биљана Митровић, Александар Стојановић, Дубравка Вучић, Данило Стојановићу, Ања Радаковић, Слободанка Шибалић, Љиљана Ђорђевић, Нада Ковачевић, Бранислава Лакушић и Александра Савић.


[Sa izlozbe]
фото: Милош Јуришић

[Eksponati #1]
фото: Милош Јуришић

[Eksponati #2]
фото: Милош Јуришић

[Eksponati #3]
фото: Милош Јуришић