Tanka linija - između leka i otrova   (2022)

Muzej nauke i tehnike je izložbu "Tanka linija - između leka i otrova", otvorenu od 7. aprila do 15. juna 2022, posvetio tankoj liniji koja razdvaja lek od otrova.

Priča o odnosu čoveka prema leku i otrovu i njihovoj upotrebi jeste priča o našoj civilizaciji, o našem odnosu prema prirodi i nauci i o međusobnoj komunikaciji, uzbudljiva, kontroverzna, sa još uvek neizvesnim krajem.

Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa: farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije. Na izložbi je prikazana istorijska perspektiva i pojedinačni fenomeni tanke linije koja je delila život i smrt tokom razvoja ljudske civilizacije. Mnoge tanke linije su danas utvrđene zahvaljujući saznanju kroz praksu, ali prvenstveno razvoju nauke.

Izloženi eksponati su iz zbirki Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije, Narodnog muzeja Požarevac, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Hemijskog fakuleta Univerziteta u Beogradu, Narodnog muzeja Kikinda, Etnografskog muzeja u Beogradu i privatnih zbirki.


Autori: Ivan Stanić, Jelena Manojlović i Svetlana Mitrović.

Saradnici: Dragana Spasić Đurić, Vesna Marjanović, Aleksandra Patenković, Vesna Kilibarda, Dina Klevernić Pavićević, Jelena Jovanović Simić, Gordana Karović, Saša Šepec, Dušan Petrović, Slađana Savić, Alena Zdravković, Pavle Zelić, Stanoje Bojanin, Slobodan Nikolić, Kristijan Ovara, Ivan Janković, Ljubomir Milanović, Lidija Milašinović, Miloš Jović, Ana Paunović, Biljana Mitrović, Aleksandar Stojanović, Dubravka Vučić, Danilo Stojanoviću, Anja Radaković, Slobodanka Šibalić, Ljiljana Đorđević, Nada Kovačević, Branislava Lakušić i Aleksandra Savić.


[Sa izlozbe]
foto: Miloš Jurišić

[Eksponati #1]
foto: Miloš Jurišić

[Eksponati #2]
foto: Miloš Jurišić

[Eksponati #3]
foto: Miloš Jurišić