Нобел 22 - Кад молекули кликну   (2022)

[Izlozba Nobel 2022 - Kad molekuli kliknu]
Фото:   проф. Љубодраг Вујисић

Изложба посвећена добитницима Нобелове награде за хемију 2022, "Кад молекули кликну", отворена је 12. децембра у холу Хемијског факултета.

Природа успева да синтетише најразноврсније молекуле уз савршену стереоселективност, док је конвенционална хемијска синтеза много спорија и мање ефикасна. Нобелова награда за хемију додељена је Карлу Шарплесу (САД), Мартену Мелдалу (Данска) и Каролин Бертоци (САД) за област 'клик хемије' и биоортогоналну хемију.

Идеја овогодишњих добитника била је пронаћи поуздане, робусне и ефикасне реакције које се изводе под благим условима, не дају штетне нуспроизводе, а чији се производ лако пречишћава. Коришћењем оваквих реакција било би могуће значајно поједноставити и убрзати синтезу органских једињења. Овај концепт је Шарплес назвао "клик хемија".

Мелдалова група се бавила синтезом на чврстој фази. Мелдалов докторант Торне желео је извршити познату реакцију ациловања алкина за коју се уобичајено користи бакар као катализатор. Игром случаја, ацил-хлорид који су користили садржао је азидну групу. Иако нису добили жељени производ, испоставило се да су пронашли нешто много занимљивије.

Када су Мелдал и Шарплес објављивали своје резултате, Бертоци је трагала за начином да испитује гликане - шећере који се налазе на површини ћелија и неопходни су за међућелијску комуникацију. Желела је испитивати гликане на живим ћелијама, како би се што боље упознала њихова улога. Дошла је на идеју да натера ћелију да производи модификоване гликане за које би се могли закачити одговарајући молекулски обележивачи. У ту сврху је користила азидошећере, којима је хранила ћелије, и они су се уграђивали у гликане.

"И као истраживач, или авантуриста, или неко ко жели да буде херој, у суштини сви покушавамо да урадимо нешто што већина људи није." – К. Б. Шарплес

"Стварност је много сложенија него што ми као хемичари можемо да замислимо, а нове ствари се појављују све време, и јављаће се, заувек." – М. П. Мелдал

"То је тако узбудљива област науке за људе који желе да утичу на биологију и медицину и материјале и климу и одрживост. Заиста, када је свет у невољи, хемија прискаче у помоћ." – К. Р. Бертоци

Изложба је припремљена у организацији алумниста Филолошког факултета, а у сарадњи са Биолошким, Физичким, Економским, Филолошким факултетом и Факултетом политичких наука, који заједно са Хемијским факултетом изучавају области из којих се додељује Нобелова награда.


Аутори: Андреј Кукурузар, Слађана Савић и Љубодраг Вујисић.
Сарадници: Бранко Вуксан (концепт), Иван Праштало (дизајн), Радован Ињац (техничка помоћ).

Изложбу можете бесплатно погледати до 26. децембра 2022.
Ауторско вођење кроз изложбу закажите на info@chem.bg.ac.rs.


[Sa izlozbe #1]   [Sa izlozbe #2]

[Sa izlozbe #3]   [Sa izlozbe #5]

[Sa izlozbe #6]   [Sa izlozbe #7]

[Sa izlozbe #4]
Фото:   Слађана Савић