Nobel 22 - Kad molekuli kliknu   (2022)

[Izlozba Nobel 2022 - Kad molekuli kliknu]
Foto:   prof. Ljubodrag Vujisić

Izložba posvećena dobitnicima Nobelove nagrade za hemiju 2022, "Kad molekuli kliknu", otvorena je 12. decembra u holu Hemijskog fakulteta.

Priroda uspeva da sintetiše najraznovrsnije molekule uz savršenu stereoselektivnost, dok je konvencionalna hemijska sinteza mnogo sporija i manje efikasna. Nobelova nagrada za hemiju dodeljena je Karlu Šarplesu (SAD), Martenu Meldalu (Danska) i Karolin Bertoci (SAD) za oblast 'klik hemije' i bioortogonalnu hemiju.

Ideja ovogodišnjih dobitnika bila je pronaći pouzdane, robusne i efikasne reakcije koje se izvode pod blagim uslovima, ne daju štetne nusproizvode, a čiji se proizvod lako prečišćava. Korišćenjem ovakvih reakcija bilo bi moguće značajno pojednostaviti i ubrzati sintezu organskih jedinjenja. Ovaj koncept je Šarples nazvao "klik hemija".

Meldalova grupa se bavila sintezom na čvrstoj fazi. Meldalov doktorant Torne želeo je izvršiti poznatu reakciju acilovanja alkina za koju se uobičajeno koristi bakar kao katalizator. Igrom slučaja, acil-hlorid koji su koristili sadržao je azidnu grupu. Iako nisu dobili željeni proizvod, ispostavilo se da su pronašli nešto mnogo zanimljivije.

Kada su Meldal i Šarples objavljivali svoje rezultate, Bertoci je tragala za načinom da ispituje glikane - šećere koji se nalaze na površini ćelija i neophodni su za međućelijsku komunikaciju. Želela je ispitivati glikane na živim ćelijama, kako bi se što bolje upoznala njihova uloga. Došla je na ideju da natera ćeliju da proizvodi modifikovane glikane za koje bi se mogli zakačiti odgovarajući molekulski obeleživači. U tu svrhu je koristila azidošećere, kojima je hranila ćelije, i oni su se ugrađivali u glikane.

"I kao istraživač, ili avanturista, ili neko ko želi da bude heroj, u suštini svi pokušavamo da uradimo nešto što većina ljudi nije." – K. B. Šarples

"Stvarnost je mnogo složenija nego što mi kao hemičari možemo da zamislimo, a nove stvari se pojavljuju sve vreme, i javljaće se, zauvek." – M. P. Meldal

"To je tako uzbudljiva oblast nauke za ljude koji žele da utiču na biologiju i medicinu i materijale i klimu i održivost. Zaista, kada je svet u nevolji, hemija priskače u pomoć." – K. R. Bertoci

Izložba je pripremljena u organizaciji alumnista Filološkog fakulteta, a u saradnji sa Biološkim, Fizičkim, Ekonomskim, Filološkim fakultetom i Fakultetom političkih nauka, koji zajedno sa Hemijskim fakultetom izučavaju oblasti iz kojih se dodeljuje Nobelova nagrada.


Autori: Andrej Kukuruzar, Slađana Savić i Ljubodrag Vujisić.
Saradnici: Branko Vuksan (koncept), Ivan Praštalo (dizajn), Radovan Injac (tehnička pomoć).

Izložbu možete besplatno pogledati do 26. decembra 2022.
Autorsko vođenje kroz izložbu zakažite na info@chem.bg.ac.rs.


[Sa izlozbe #1]   [Sa izlozbe #2]

[Sa izlozbe #3]   [Sa izlozbe #5]

[Sa izlozbe #6]   [Sa izlozbe #7]

[Sa izlozbe #4]
Foto:   Slađana Savić