Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

КАТЕДРА ЗА АНАЛИТИЧКУ ХЕМИЈУ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

О Катедри Запослени Лабораторије
и опрема
Пројекти Уџбеници и
практикуми
Линкови
и новости

Линкови и новости

Др Татјана Вербић добитник Фулбрајтове стипендије за универзитетске наставнике и истраживаче

Др Татјана Ж. Вербић, ванредни професор, један је од четири овогодишња добитника Фулбрајтове стипендије намењене универзитетским наставницима и истраживачима (Fulbright Visiting Scholar Program 2021-2022). Стипендију додељује Влада Сједињених америчких држава за научно-истраживачки или наставни рад на универзитетима у САД у трајању од три до девет месеци.

Проф. Вербић је стипендију добила за истраживање у области физичко-хемијске карактеризације супстанци (првенствено растворљивости) у дизајну и развоју лекова. Проучавање термодинамичких и кинетичких аспеката растворљивости је тренутно врло актуелна област истраживања, будући да је већина потенцијалних кандидата за лекове синтетисаних у претходне 2-3 деценије практично нерастворна у води. Ова истраживања представљају основу развоја биодоступних и клинички ефективних фармацеутских производа који ће се у довољној мери растворити у гастро-интестиналном тракту након оралне примене или у крви након интравенског дозирања.

Истраживања у оквиру пројекта Испитивање pH зависне растворљивости и развој нових формулација тешко растворних лекова, попут антибиотика клофазимина, заснованих на киселинско-базним интеракцијама биће реализована у периоду септембар 2021 - фебруар 2022. године на Универзитету St. John's, College of Pharmacy and Health Sciences, Queens, New York, САД у сарадњи са prof. dr Abu T. M. Serajuddin-ом и dr Alex-ом Avdeef-ом. Висок научни утицај prof. Serajuddin-a (h-index 37, без аутоцитата) употпуњен је и његовом дугом каријером на високим положајима у водећим фармацеутским компанијама (Novartis, Bristol Myers Squibb и Sanofi-Aventis). Dr Avdeef (h-index 51, без аутоцитата) је кооснивач компанија pION INC (USA) и Sirius Analytical Instruments Ltd. (UK). Са оба реномирана научника др Вербић сарађује последњих 10 година.

Осим унапређења научно-истраживачких квалитета др Татјане Вербић, реализација пројекта кроз Фулбрајтов програм значајно ће допринети развоју предмета Аналитичке методе у дизајну и развоју лекова који је новом наставном акредитацијом уведен као изборни предмет на мастер академским студијама, и тако унапредити и наставни капацитет УБ-ХФ.

[Slika br. 379]

Нови пројекат у склопу програма "Доказ концепта"

Др Петар Ристивојевић, доцент, добио је пројекат у склопу програма "Доказ концепта", финансиран од стране Фонда за Иновациону делатност Републике Србије, под називом "Природни, безалкохолни екстракт прополиса за превенцију инфекција горњих дисајних путева и јачање имунолошког система код деце". Тим са којим ће реализовати пројекат чине др Душанка Милојковић Опсеница, редовни професор, др Јелена Трифковић, ванредни профессор и др Илија Цвијетић, асистент са докторатом и научни сарадник.

Главни циљ пројекта је развој висококвалитетног, иновативног, природног екстракта на бази прополиса обогаћеног биолошки активним једињењима и намењеног првенствено деци за ублажавање тегоба насталих као последица инфекција горњих дисајних путева (познатих као "обична прехлада"). Биолошки активни састојци биће екстраховани природним еутектичким растварачима, који представљају зелену алтернативу уобичајено примењиваним органским растварачима. Антимикробна активност новог екстракта који би се примењивао за ублажавање тегоба инфекције узроковане нормалном и патогеном микрофлором изолованом из усне шупљине, биће упоређена са активношћу етанолних и пропилен гликолних екстраката прополиса који су тренутно присутни на српском тржишту. Поред тога, биће тестирано дејство екстракта прополиса за јачање имунолошког система. Овај проналазак значајно ће смањити примену органских растварача, попут пропилен-гликола за припрему екстракта прополиса смањити антимикробну резистенцију коришћењем природних производа уместо комерцијалних антибиотика и подстаћи гајење пчела у Србији.

Предавање Слађане Ђурђић у Задужбини Илије Коларца

Слађана Ђурђић, асистент, одржала је предавање у Задужбини Илије Коларца на тему "Изотопска анализа олова у животној средини, археологији и геологији". Предавање је одржано 22. октобра 2020. године у оквиру циклуса "Људски утицај на животну средину: прошлост, садашњост, будућност". Предавање је било одлично посећено, упркос текућој епидемијској ситуацији, уз све неопходне мере заштите.
http://www.kolarac.rs/zvucni-zapisi/izotopska-analiza-olova-u-zivotnoj-sredini-arheolologiji-i-geologiji/

Велико признање за доц. др Далибора Станковића

Др Далибор Станковић, доцент, налази се на листи 2% најутицајнијих научника у свету у својој научној области за 2019. годину (електрохемијски сензори/биосенсори, електродни материјали, итд), коју је објавио Универзитет Станфорд, Калифорнија.
https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/2

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет