Молекули у тајнама живота и свету око нас   (2009)

Изложба "Молекули у тајнама живота и свету око нас" излагана је у Галерији САНУ (мај-јул 2009). На изложби су приказане разне природне молекула, нарочито оне који су саставни делови живих организама и представљају њихове функције у живим ткивима, као и разне синтетичке молекуле који улазе у саставе многих материјала.

Молекули су тако представљени сликама структура, моделима, компјутерским графикама, а њихове функције компјутерским анимацијама. Са естетске стране, експонати су привлачно и провокативно представљени, а за поједине тематске садржаје одабрани су посебни аутори из научних области којима се баве.

Изложбу су пратила и предавања која популаришу хемијску науку: др Иван Гржетић (Прича о води), др Раде Марковић (Антибиотици), др Јасна Ђонлагић (Полимерни материјали), др Радомир Н. Саичић (Таксол: од природног производа до лека против рака), др Душан Сладић (Молекули мириса и укуса), др Веселин Маслак (Молекулске машине), др Марија Гавровић Јанкуловић (Нуклеинске киселине - молекули живота).

Изложбу су приредили: САНУ, Универзитет у Београду - Хемијски факултет и Српско хемијско друштво.

Аутор: Живорад Чековић;
Ауторка поставке: Марина Докмановић;
Аутор молекулских модела: Немања Петровић.


[Galerija SANU]