Развој технологије за производњу расхладних уложака и инкорпорацију у одевне предмете и заштитну опрему

Руководилац пројекта:   др Веселин Маслак, ванредни професор Хемијског факултета

Циљ овог пројекта био је развој технологоје за добијање расхладних уложака, који се уграђују у посебно дизајнирану одећу за хлађење тела, како би се смањио ризик од термофизиолошког оптерећења особа које су изложене високим амбијенталним температурама. Расхладни улошци се састоје од фазно променљивих материјала (енг. phase change materials - ПЦМ у даљем тексту) упакованих у кесе израђене од различитих полимера.

Развијен је поступак за добијање уложака за хлађење тип А и тип Б, паковањем ПЦМ-а у кесе израђене од двослојног материјала полиамид-полиетилен (15µ/75µ). Пуњење кеса ПЦМ-ом извршили смо помоћу модификоване импулсне варилице Audion sealkid 421.

У сарадњи са компанијом YUMCO из Врања, дизајниран је прслук за хлађење. Сашивено је десет прслука различитих величина (S, L, XL, XXL) у дезенима: маскирно-зелени, маскирно-пустињски, тегет-плави, црни и флуоресцентно-наранџасти. У ове прслуке су уграђивани расхладни улошци тип А и тип Б.

Испитивање финалног производа, прслука за хлађење, спроведено је на Војномедицинској академији, у термофизиолошкој лабораторији у Институту за хигијену (Одељење за физиологију напора и дијететику) Сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије у Београду. Ефикасност прслука за хлађење испитивана је тестирањем производа на волонтерима. Испитаници су боље подносили топлотни стрес у режиму испитивања са расхладним прслуком у односу на испитивање без расхладног прслука. Закључили смо да се добијени прслук, који садржи улошке за хлађење, може ефикасно користити за смањење ризика од термофизиолошког оптерећења особа које су изложене високим амбијенталним температурама.

Као стратешки важан резултат овог иновационог пројекта наглашавамо потписивање уговора о пословно-техничкој сарадњи између Иновационог центра Хемијског факултета из Београда и компаније YUMCO из Врања. Са овом компанијом наставили смо сарадњу и након завршетка Пројекта. Планиране су активности на презентацији прслука за хлађење на домаћим и страним скуповима. У зависности од потражње и заинтересованости на тржишту биће организована и производња прслука.

Део истраживања био је усмерен на проучавању нових материјала који се могу користити као ПЦМ. У ту сврху испитивали смо 3-хидроксиалканске киселине, које су добијене деполимеризацијом полихидроксилканоата. Полихидроксилаканоати су производи добијени биотехнолошким поступком који обухвата третман различитих отпадних производа одређеним сојевима бактерија. Испитивањем термохемијских особина 3-хидроксиалканских киселина и њихових бинарних смеша закључили смо да се ови материјали потенцијално могу применити као нови ПЦМ.


Део резултата, који су проистекли реализацијом овог пројекта, презентовали смо на међународним конференцијама.

I. На међународној конференцији Mаterials, Methods and Technologies, која је одржана од 26-30 јуна 2018. године у Еленитеу у Бугарској, презентована су два саопштење у виду постера:

1. Application of paraffines as phase change materials for thermoregulation of human body, V. Maslak, A. S. Nikolić, R. Karkalić, M. S. Kuraica, Z. Stojković, D. Milić

2. The Possibility of heat stress reduction by contemporary body cooling systems, R. Karkalić, Z. Velicković, S. Florus, P. Otrisal, V. Obsel, A. Nikolić, V. Maslak

II. На конференцији 25th Congres of Chemists and Technologists of Macedonia, која је одржана у Охриду од 19 до 22 септембра 2019. године презентовано је саопштење:

3. Аpplication of Ventilation Vents in Polluted Environment, R. Karkalić, S. Marković, Z. S. Velicković, N. Ivanković, V. Maslak, A. S. Nikolić

III. У оквиру међународног скупа The Sixth Conference of the Young Chemists of Serbia, презентовано је саопштење:

4. Synthesis of 3-hydroxyalkanoic acids, their spectral characteriyation and thermal properties, J. Jaksić, S. Ostojić, J. Nikodinović-Runić, V. Maslak.


Испитивање финалног производа, прслука за хлађење, спроведено на Војномедицинској академији, у термофизиолошкој лабораторији у Институту за хигијену (Одељење за физиологију напора и дијететику) Сектора за превентивну медицину Војномедицинске академије у Београду.

Ispitivanje 1   Ispitivanje 2

Ispitivanje 3   Ispitivanje 4