Претклиничка испитивања O,O'-диетил-(S,S)-eтилендиамин-N,N'-ди-2-(3-циклохексил) пропаноат-дихидрохлорида - завршна фаза

Евиденциони број пројекта:   391-00-16/2017-16-ИП, Тип 1/6

Руководилац пројекта:   др Тибор Сабо, редовни професор Хемијског факултета у Београду

Биолошка испитивања новог органског једињења које не садржи координован јон метала, O,O'-диетил-(S,S)-етилендиамин-N,N'-ди-2-амино-(3-циклохексил)пропаноат дихидрохлорид, за које је нађено да има значајну цитотоксичност на туморске ћелије меланома која је четири пута већа од цисплатине, док је ово једињење значајно мање токсично у односу на цисплатину. У оквиру иновационог пројекта "Претклиничка испитивања O,O'-диетил-(S,S)-етилендиамин-N,N'-ди-2-амино-(3-циклохексил)пропаноат дихидрохлорида - завршна фаза", испитивано цитотоксично дејство једињења, његов утицај на раст и метастазе мишјег карцинома дојке и меланома уз одређивање фармакокинетике и приближног механизма дејства и одређивање метаболита који се стварају у организму. Резултати указују да су ове туморске ћелијске линије зависне од времена и дозе дејства испитиваног једињења. У току испитивања на модел животињама, није забележен губитак на маси нити су уочене хистолошке промене на јетри, бубрезима, цревима, плућима, слезини и желудцу. Показана је и хепатотоксичност, али у степену који је мањи у односу на лекове у употреби из групе платинских деривата. Укупни токсиколошки ризик је нижи у односу на на лекове у употреби из групе платинских деривата, а наведени нежељени ефекти се могу смањити употребом помоћних лекова, који се иначе користе у хемотерапији. Резултати ових истраживања указују да постоје велики изгледи да ово синтетисано једињење буде примењено у антитуморској терапији. У том циљу комплетан материјал вишегодишњих претклиничких испитивања  предат је Агенцији за лекове БиХ.

Закључак Агенције за лекове и медицинска средства БиХ:

Приложени резултати оправдавају наставак испитивања на супстанци O,O'-диетил-(S,S)-етилендиамин-N,N'-ди-2-амино-(3-циклохексил)пропаноат дихидрохлориду, посебно уважавајући чињеницу да су терапијске опције за лечење меланома врло ограничене по питању њихове ефикасности, као и уважавајући чињеницу да се ради о агресивној врсти карцинома, који је праћен високом стопом смртности.

Уједно, добијени резултати сугеришу да O,O'-диетил-(S,S)-етилендиамин-N,N'-ди-2-амино-(3-циклохексил)пропаноат дихидрохлорид мења профил ћелијског циклуса који се огледа у акумулацији малигних ћелија у Г0/Г1 фази, при чему је овај ефекат такође зависи од времена и дозе.

За подношење захтева за одобравање преласка на клиничка испитивања потребна је допуна документације, а када сва документација буде потпуна, комплетна ће бити предана и Агенцији за лекове Републике Србије.

Oбјављени радови:

  1. In vitro and in vivo antimelanoma effect of ethyl ester cyclohexyl analog of ethylenediamine dipropanoic acid; Andjelka M. Isakovic, Sasa M. Petricevic, Slavica M. Ristic, Dusan M. Popadic, Tamara K. Kravic-Stevovic, Nevena S. Zogovic, Jelena M. Poljarevic, Tatjana V. Zivanovic Radnic, Tibor J. Sabo, Aleksandra J. Isakovic, Ivanka D. Markovic, Vladimir S. Trajkovic and Sonja T. Misirlic-Dencic; Melanoma Research 2018, 28:8-20.
  2. The organic ester O,O'-diethyl-(S,S)-ethylenediamine-N,N'-di-2-(3-cyclohexyl)propanoate dihydrochloride attenuates murine breast cancer growth and metastasis; Milena Jurisevic, Aleksandar Arsenijevic, Jelena Pantic, Nevena Gajovic, Jelena Milovanovic, Marija Milovanovic, Jelena Poljarevic, Tibor Sabo, Danilo Vojvodic, Gordana D. Radosavljevic and Nebojsa Arsenijevic; Oncotarget 2018, Vol. 9 (No. 46), pp: 28195-28212.