Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

[?????]

др Иван В. Мићовић

редовни професор (1941-2001)
Хемијски факултет, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за органску хемију

Рођен је у Београду 1941. године где је завршио основну школу и гимназију. На хемијској групи Природноматематичког факултета у Београду дипломирао је 1965. године, магистрирао 1968, а докторирао 1971. године. На последокторским студијама био је од 1971. до 1973. године на The University of Georgia, Athens, USA.

Професионалну каријеру започео је 1966. год. као професор хемије у VI Београдској гимназији, да би 1968. год. постао асистент на Одсеку за хемију и физичку хемију ПМФ-а Универзитета у Београду (касније Хемијски факултет Универзитета у Београду). На истом факултету изабран је за доцента 1978. године, за ванредног професора 1987. године, а за редовног професора 1997. године.

Предавао је следеће предмете: Виши курс органске хемије за студенте примењене хемије, Органска хемија за студенте физичке хемије, као и изборне предмете: Хемија хетероцикличних једињења, Хемија карбоцикличних једињења и Примењена органска хемија. Такође је био ментор за више дипломских радова, као и магистарских и докторских дисертација. Објавио је преко 40 научних радова и преко 50 саопштења на научним скуповима, углавном из синтетичке органске хемије, синтезе лекова и изоловања и синтезе природних производа, као и већи број стручних радова. У току своје дугогодишње успешне сарадње са привредом развио је већи број лабораторијских и полуиндустријских поступака за производњу чистих хемикалија као и различитих препарата за потребе домаће индустрије (преко 170 поступака).

Био је продекан Одсека за хемијске и физичкохемијске науке као и Природноматематичког факултета. Као активан члан Српског хемијског друштва (СХД) и његов подпредседник у једном периоду, учествовао је у организацији значајних интернационалних и домаћих научних скупова и био члан издавачког одбора часописа СХД (Journal of the Serbian Chemical Society). Изабран је за заслужног и за почасног члана СХД и одликован мадаљом СХД. Био је такође члан Америчког хемијског друштва.

Преминуо је октобра 2001. године.

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет