Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

[Слика]

Петар М. Ристивојевић, Дипломирани хемичар

истраживач-сарадник
Иновациони центар, Студентски трг 12-16, Београд
Катедра за аналитичку хемију

Лабораторија:   553

E-mail:   ristivojevic AT chem · bg · ac · rs

Лични подаци

Датум и место рођења: 20. 3. 1985, Ваљево. Неожењен. Језици које користи: српски и енглески.

Образовање и усавршавања

2009: Основне студије - Хемијске науке / Универзитет у Београду - Хемијски факултет (Београд)

Кретање у служби

2009-2010: Истраживач-приправник / Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о. Београд (Београд)

2011: Истраживач-сарадник / Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о. Београд (Београд)

2015: Научни сарадник / Иновациони центар Хемијског факултета у Београду, д.о.о. Београд (Београд)

Области научног интересовања

Планарна хроматографија, биоаутографија, хемометрија, хемија природних производа, хемија хране

Награде и признања

2014: Сребрна награда на Међународном симпозијуму за високо ефикасну танкослојну хроматографију, Лион, Француска

2015: Стипендија Немачке службе за академску размену (ДААД) за постдокторско усаврсавање истраживача

2017: Стипендија аустријске агенције за међународну мобилност и сарадњу у образовању, науци и истраживању (OeAD-Osterreichischer Austauschdienst) за постдокторскo усавршавање

2017: Грант немачког хемијског друштва за учеше на Интернационалној конференцији високо ефикасне танкослојне хроматографије у Берлину

2018: Стипендија Министарства за постдокторско усавршавање истраживача - доктора наука у научноистраживачким организацијама у иностранству у 2018. години

Остале активности

Члан Српског хемијског друштва.

2011: (јули) Hаучноистраживачки боравак на „Justus-Liebig-Universität Gießen (JLU)“ , Nemačka (професор Гертрудa Морлок)

2015/2016: (Oktobar-Mart) Постдокторскo усавршавање на Департману за испитивање хране „Justus-Liebig-Universität Gießen (JLU)“ , Немачка (професор Гертрудa Морлок)

2017: (mart-juni) Hаучноистраживачки боравак на „Ghent University Global Campus“, Инчон, Јужна Кореја (професор Тања Ђирковић-Величковић)

2018-2019: Постдокторскo усавршавање на Департману за фармакогнозију, Универзитет у Бечу, Аустрија (професор Јудит Ролингер)

Пројекти

Изабране референце

1. Aleksic I., Ristivojevic P., Pavic A., Radojević I., Čomić Lj. R., Vasiljevic B., D. Opsenica, Milojković-Opsenica D., Senerovic L., (2018): Anti-quorum sensing activity, toxicity in zebrafish (Danio rerio) embryos and phytochemical characterization of Trapa natans leaf extracts. Journal of Ethnopharmacology, 10, 148-158.

2. Ristivojević P., Dimkić I., Guzelmeric E., Trifković J., Knežević M., Berić T., Yesilada E., Milojković-Opsenica D., Stanković S., (2018): Profiling of Turkish propolis subtypes: Comparative evaluation of their phytochemical compositions, antioxidant and antimicrobial activities. LWT- Food Science and Technology, 95, 367-379.

3. Ristivojević P. ,  Morlock G.E. (2018): Effect-directed classification of biological, biochemical and chemical profiles of 50 German beers. Food Chemistry, 260, 344-353.

4. Guzelmeric E., Ristivojević P., Trifković J., Dastan T., Yilmaz O., Cengiz O., Yesilada E., (2018): Authentication of Turkish propolis through HPTLC fingerprints combined with multivariate analysis and palynological data and their comparative antioxidant activity. LWT- Food Science and Technology, 87, 23-32.

5. Ristivojevic P., Trifković J., Stanković D. M., Radoičić A., Manojlović, D., Milojković-Opsenica D., (2018): Cyclic voltammetry and UV/Vis spectroscopy in combination with multivariate data analysis for the assessment of authenticity of poplar type propolis. Journal of Apicultural Research, 56, 559-568.

6. Trifković J., Andrić F., Ristivojević P., Guzelmeric E., Yesilada E., Analytical Methods in Tracing Honey Authenticity, (2017): J AOAC Int.. doi: 10.5740/jaoacint.17-0142.

7. Dimkić I., Stanković S., Nišavić M., Petković M., Ristivojević P., Djordje Fira, Tanja Berić, (2017): The Profile and Antimicrobial Activity of Bacillus Lipopeptide Extracts of Five Potential Biocontrol Strains, Frontiers in Microbiology 8, 925, 1-12.

8. Kustrin S., Morton D.W., Ristivojevic P., (2017): Probing into the Molecular Requirements for Antioxidant Activity in Plant Phenolic Compounds Utilizing a Combined Strategy of PCA and ANN, Combinatorial chemistry & high throughput screening, 20, 1-10.

9. Fichou D., Ristivojević P., Morlock G. E. (2016): Proof-of-Principle of rTLC, an Open-Source Software Developed for Image Evaluation and Multivariate Analysis of Planar Chromatograms. Analytical Chemistry, 88 (24), 12494–12501.

10. Ristivojević P., Morlock G.E. (2017): High-performance thin-layer chromatography combined with pattern recognition techniques as tool to distinguish thickening agents. Food Hydrocolloids, 64, 78-84.

11. Ristivojević P., Trifković J., Vovk I., Milojković-Opsenica D. (2017): Comparative study of different approaches for multivariate image analysis in HPTLC fingerprinting of natural products such as plant resin. Talanta, 162, 72–79.

12. Guzelmeric E., Ristivojević. P., Vovk I., Milojković-Opsenica, D., Yesilada E. (2017): Quality assessment of marketed chamomile tea products by a validated HPTLC method combined with multivariate analysis. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 132, 35–45.

13. Chasset T., Häbe T.T., Ristivojevic P., Morlock G.E. (2016): Profiling and classification of French propolis by multivariate data analysis of reversed phase planar chromatograms and scanning direct analysis in real time mass spectra. Journal of chromatography A, 1465, 197–204.

14. Dimkić I. *, Ristivojević P*., Janakiev T., Berić T., Trifković J., Milojković-Opsenica D., Stanković S. (2017): Phenolic profiles and antimicrobial activity of various plant resins and determination of botanical origin of Serbian propolis. Industrial Crops and Products, 94, 856-871. *equal contribution.

15. Agatonovic-Kustrin, S., Morton, D. W., Ristivojević, P (2016): Assessment of antioxidant activity in Victorian marine algal extracts using high performance thin-layer chromatography and multivariate analysis. Journal of Chromatography A, 1468, 228–235.

16. Agatonovic-Kustrin, S., Morton, D. W., Milojković-Opsenica, D., Ristivojević, P. (2016): Chemometric classification of wines according to their HPTLC fingerprints. European Food Research and Technology. First published online: September 1, 2016, 1-9.

17. Milojković-Opsenica, D., Ristivojević P., Trifković, J., Vovk, I., Lušić, D., Tešić, (2016): Ž. TLC fingerprinting and pattern recognition methods in the assessment of authenticity of poplar type propolis. Journal of Chromatographic Science, 54, 1077-1083.

18. Ristivojević, P.M., Morlock, G.E. (2016): The influence of pre-processing methods for multivariate image analysis in HPTLC fingerprinting. Journal of Planar Chromatography - Modern TLC, 29 (4), 310–317.

19. Ristivojević, P., Dimkić, I., Trifković, J., Berić, T., Vovk, I., Stanković, S., Milojković-Opsenica, D. (2016): Antimicrobial activity of Serbian propolis evaluated by means of MIC, HPTLC, bioautography and chemometrics. PLOS ONE., June 2016.

20. Ristivojević, P., Trifković, J., Gašić, U., Andrić, F., Nedić, N., Tešić, Ž., Milojković-Opsenica, D.M. (2015): Ultra-high performance liquid chromatography-mass spectrometry (UHPLC–LTQ OrbiTrap MS/MS) study of phenolic profile of Serbian poplar type propolis. Phytochemical analysis, 26 (2), 127-36.

21. Ristivojević, P., Trifković, J., Andrić, F., Milojković-Opsenica, D. (2015): Poplar type propolis: chemical composition, botanical origin and biological activity. Natural Product Communications, 10 (0), 1 – 2.

22. Ristivojević, P.M., Andrić, F.Lj., Trifković, J.Đ., Vovk, I., Stanisavljević, Lj.Ž., Tešić, Ž.Lj. Milojković-Opsenica, D.M. (2014): Pattern recognition methods and multivariate image analysis in HPTLC fingerprinting of propolis extracts. Journal of Chemometrics, 28 (4), 301-310.

23. Morlock, G.E., Ristivojević, P., Chernetsova, E. S. (2014): Combined multivariate data analysis of high-performance thin-layer chromatography fingerprints and Direct Analysis in Real Time mass spectra for profiling of natural products like propolis. Journal of Chromatography A, 1328 (7), 104-112.

24. Vlajković, J., Andrić, F., Ristivojević, P., Radoičić, A., Tešić, Ž., Milojković-Opsenica, D. (2013): Development and validation of a TLC method for the analysis of synthetic food-stuff dyes. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies,36 (17), 2476-2488.

25. Milojković-Opsenica, D.M., Ristivojević, P., Andrić, F., Trifković, J. (2013): Planar chromatographic systems in pattern recognition and fingerprint analysis. Chromatographia, 76 (19), 1239-1247.

26. Trifković, J.Đ., Andrić, F.Lj., Ristivojević, P., Andrić, D., Tešić, Ž.Lj., Milojković-Opsenica, D.M. (2010): Structure-retention relationship study of arylpiperazines by linear multivariate modeling. Journal of Separation Science, 33 (17-18), 2619-2628.

Sun Jul 15 21:41:57 2018

© Универзитет у Београду - Хемијски факултет