Композитни биокатализатори за уклањање боја и токсина из отпадне воде

Евиденциони број пројекта:   391-00-16/2017-16/5

Руководилац пројекта:   др Зоран Вујчић, редовни професор Хемијског факултета у Београду

Предмет овог пројекта био је развој иновативног производа - композитног биокатализатора (КОБИ) за пречишћавање отпадне воде од боја и токсина. Циљ пројекта је производња КОБИ-ја и оптимизација његове употребе за пречишћавање отпадне воде (уклањањем ксенобиотика). КОБИ се састоји од комбинације специфичних биофилтера и других композитних (природних и синтетичких) материјала који му побољшавају механичке особине. Изузетно је ефикасан у уклањању боја и другух ксенобиотика из отпадне воде, укључујући нитротолен и слична једињења.

Током реализације овог пројекта показано је да се специфичним дизајном и комбинацијом природно доступних и дериватизованих биоотпадних материјала могу уклонити и токсини, детергенти и неки тешки метали.

Пројекат је реализован кроз 5 главне активности: 1. селекцију продуцента биомаса за композитни биокатализатор, 2. прављење активних адсорбера и слагање у композитни биоматеријал, 3. анализу механизама и ефикасности уклањања боја и других полутаната, 4. прикупљање реалних узорака отпадне воде са терена, и 5. оптимизација услова за пречишћавање воде. За реализацију овог пројекта обезбеђено је 40 боја, од којих су неке у употреби у савременој текстилној индустрији у нашој земљи, са заштићеним саставом и хемијском структуром, што је додатно отежавало рад. Ово нам је донекле био и изазов, јер смо развили бројне варијанте композитних биокатализатора које су дизајниране за реалне услове и решавање реалних проблема отпадне воде у разним индустријама. Урађена је примарна селекција микроорганизама погодних за коришћење у нашим производима, као и одабир осталих компонената који би чинили наш иновативни композитни биофилтер. Тестирање ефикасности обезбојавања воде "загађених" реактивним бојама (и њиховим дериватима након употребе у бојењу текстила) је започето већ са првим селекцијама сојева и избора материјала. Током целог периода реализације овог пројекта растао је број "специфично скројених адсорбената" и боја, те су експерименти и даље у току.

Из резултата добијених током реализације пројекта јасно је да се КОБИ добија комбинацијом неколико материјала у зависности од састава и других фактора конкретне загађене воде. Оптимизација рада КОБИ-ја урађена је у симулираним условима акцидентне ситуације. За посебно отпорне загађиваче, потребно је само комбиновати елементе из наше палете и наћи ће се увек нови КОБИ за његово или уништавање или трансформацију у нешкодљиво једињење. Боје које нису реактивне, већ се користе као дисперзне, у једном кoраку с веома фино уситњеним материјалом тренутно преципитирају из воде, па је постигнутo потпуно (100%) уклањање, уз веома ниску цену. Транформисане боје не ометају фиторемедијацију.

[Lab]