Развој креме за регенерацију и против старења коже на бази пужеве слузи

Евиденциони број пројекта:   391-00-16/2017-16/4

Руководилац пројекта:   др Радивоје Продановић, ванредни професор Хемијског факултета у Београду

Општи циљ пројекта је развој производа базираног на концентрованом филтрату пужеве слузи који у потпуности регенерише кожу. У оквиру пројекта би се дошло и до развоја производње концентрованог филтрата пужеве слузи из пужева који се користе као прехрамбена сировина. Виноградарски пуж (Helix pomatia) и сиви шумски пуж (Helix Lucorum) се откупљује на територији Републике Србије од стране прехрамбене индустрије и користи као сировина за добијање прехрамбених производа. У последње време се све више у свету наводи његова могућа примена као сировине за производњу пужеве слузи. Пужева слуз је од данина позната по свом благотворном дејству на здравље коже. Састоји од 91-98% воде, хијалуронске киселине, гликозаминогликана, протеогликана, антимикробних и бакарних пептида, алфа-хидрокси киселина као што је гликолна киселина, колагена и еластина. Алантоин омогућава регенерацију ткива у организму и зарастање рана јер олакшава епителизацију и подстиче умножавање ћелија. Алфа-хидрокси киселине укључујући млечну, лимунску и гликолну киселину спречавају појаву бора и уклањају већ постојеће боре, тамне мрље и старачке пеге. Хијалуронска киселина успорава процес старења коже, хидрира је и пружа потребну влажност, док еластин и колаген кожу чине еластичном и затегнутом.

У оквиру пројекта тестиране су две методе за производњу пужеве слузи: екстракција натријум хлоридом и излагање пужева озону. Добијени препарати пужеве слузи су концентровани ултрафилтрацијом и свим препаратима пужеве слузи су анализиране физичке, хемијске и биохемијске особине и упоређене са комерцијално доступним концентрованим препаратом пужеве слузи у Србији. Препарати концентроване пужеве слузи су емулговани у у већ постојеће основне препарате крема за кожу методом мешања и развијена је метода за добијање креме од концентрованог препарата пужеве слузи и основних полазних сировина које се користе за производњу крема. Добијена крема је тестирана на стабилност емулзије, микробиолошку контаминацију и извршена је анализа креме по Правилнику здравствене исправности предмета опште употребе који се могу стављати у промет у погледу физичко-хемијских параметара и микробиолошке исправности. Такође су урађена и дерматолошка тестирања креме која су потврдила да добијена крема не изазива алергије и иритацију коже. У оквиру хидратационог теста је показано да крема доводи до повећања хидратације и затегнутости коже. Организована је пробна производња неколико десетина узорака креме, њено паковање и планирана је даља промоција и дистрибуција.

Резултати: Постпуак производње креме на бази пужеве слузи која доводи до регенерације и хидратације коже и која задовољава све законске услове за дистрибуцију и даљу продају.