Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

IMPTOX - Иновативна аналитичка платформа за истраживање
ефекта и токсичности микро и нано пластика
у комбинацији са загађивачима животне средине
на ризик од алергијске болести у претклиничкој и клиничкој студији

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Научноистраживачки рад
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Саопштење о почетку пројекта

Да ли микро- и нано- пластичне честице из нашег окружења утичу на здравље?

Првог априла 2021. почео је пројекат Европске уније Horizon 2020 IMPTOX - Иновативна аналитичка платформа за истраживање ефеката и токсичности микро- и нано- пластике, у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине, на ризик од алергијских болести у претклиничкој и клиничкој студији. Главни циљ је разумевање утицаја микро- и нано- пластичних честица на људско здравље.

Конзорцијум који се састоји од дванаест партнера из осам европских земаља истраживаће сложену улогу микро- и нано- пластике у комбинацији са загађујућим супстанцама животне средине на безбедност хране и здравље људи, фокусирајући се на алергијe и астму. Микро- и нано- пластичне честице су присутне у животној средини и део су нашег свакодневног живота. Налазе се у храни коју једемо, води коју пијемо и ваздуху који удишемо, а ипак не знамо колико су опасне по људско здравље. Неки од циљева пројекта су утврђивање врсте и количине микро- и нано- пластичних честица у специфичним окружењима, идентификовање врста загађујућих супстанци које се за њих везују и процена места у којем се акумулирају у организму након удисања и/или гутања. Ови резултати ће помоћи да разумевање ефеката микропластике на људско здравље и пружиће кључно знање законодавцима.

Распрострањеност микро- и нано- пластичних честица у животној средини

Пластика је изузетно издржљива и постојана у окружењу, где се полако разграђује услед микроорганизама, топлоте, оксидације, светлости или воде. Када се пластика разгради, формирају се микропластичне и нанопластичне честице величине субмикрона, свих облика, хемијског састава, величина и концентрација. Микро- и нано- пластичне честице произведене за комерцијалну употребу у абразивним средствима за чишћење и козметици, као и честице пореклом од амбалажа лекова и хране, остатака синтетичког текстила и гума, такође завршавају у животној средини.

[Slika br. 280]

Не знамо колико је микро- и нано- пластичних честица у нашем окружењу, јер нам недостају алати за њихово мерење и карактеризацију. Процене сугеришу да 5,25 трилиона честица пластике циркулише површинским водама океана, а вероватно и више због повећане употребе пластике и отпада током пандемије COVID-19. Те ситне честице се налазе у океанима, језерима, рекама, подземним водама, ваздуху, земљишту и храни. Могу се прогутати или удахнути, а загађујуће супстанце, као што су тешки метали, алергени, токсини и микроорганизми, могу да се прикаче на њих и даље да угрозе животну средину и здравље људи и животиња. IMPTOX пројекту, који је започео у априлу 2021. године и трајаће четири године, додељено је 6.104.823 EUR из програма ЕУ Horizon 2020 како би допринео разумевању ефеката микропластике на здравље. Институција која руководи пројектом је Универзитет у Београду - Хемијски факултет, и у реализацију пројеката су укључени експерти Хемијског и Физичког факултета за области аналитичких метода за карактеризацију, квантификацију и издвајање загађујућих супстанци из животне средине, органских синтеза, молекуларне алергологије, протеинске хемије и протеомике, као и млађи истраживачи, студенти докторских студија хемије, хемије животне средине и биохемије на Хемијском факултету.

Микро- и нано- пластичне честице и алергије

Алергија је једна од најчешћих хроничних болести у Европи. Више од 150 милиона Европљана пати од најмање једног хроничног облика алергије, од којих 20% живи са тешким обликом алергије, што значајно утиче на њихово здравље. Тренутно 70 милиона Европљана има алергијску астму, а 7 милиона живи са алергијама на храну. Трошкови за друштво су огромни, са више од 100 милиона изгубљених радних/школских дана годишње, а годишњи трошкови здравствене заштите прелазе 140 милијарди евра. Распрострањеност алергија расте, а тренутна предвиђања су да ће до 2025. неком врстом алергије бити погођена половина целокупне популације ЕУ.

Процењује се да би високе концентрације микро- и нано- пластичних честица у животној средини могле повећати број алергичних особа или погоршати њихове алергије. "Мало је познато како микро- и нано- пластичне честице утичу на алергијске болести", коментарише координаторка IMPTOX пројекта проф. Тања Ћирковић Величковић са Универзитета у Београду - Хемијског факултета. "У пројекту IMPTOX, ми ћемо, по први пут истражити утицај изложености микро- и нано- пластици пореклом из животне средине, или хране, на алергије и астму, користећи различите претклиничке моделе и клиничке студије о алергичној деци." Да би се позабавио потенцијалним ефектима микро- и нано- пластичних честица на здравље код алергија, мултидисциплинарни тим IMPTOX-а искористиће знање и стручност партнера у областима хемије хране, загађивача хране, хемије полимера и метала, токсикологије, -омике, клиничке имунологије и алергије.

"Још увек не знамо колики су ризици микро- и нано- пластичних честица код алергија", каже партнерка Мишел Епштајн, алерголог и имунолог, која ће проучавати ефекте микро- и нано- пластичних честица у алергијским моделима астме и алергија на храну на Медицинском универзитету у Бечу, Аустрија. "Поред тога, не разумемо како микро- и нано- пластичне честице делују са алергенима у нашем окружењу и са нашим имунолошким системом", каже партнерка Маријан ван Хаге, професор клиничке имунологије на Каролинска институту, Шведска.

Андреја Рајковић, професор на Универзитету у Генту, Белгија, и један од партнера, истиче сложеност интеракција између микро- и нано- пластичних честица и здравља људи: "Схватамо да микро- и нано- пластичне честице служе као носиоци патогених микроба, токсина и токсичних хемикалија. Заједно, микро- и нано- пластичне честице и ови загађивачи могу створити јединствено окружење о којем се за сада мало зна и захтева даља истраживања. Истражићемо да ли различите комбинације загађивача и микро- и нано- пластичних честица могу утицати на аспекте као што су резистенција на антибиотике и способност микроба да изазову болест. Дешифровање овога биће један од наших главних циљева у IMPTOX-у." Др Леа Ен Дејли са Универзитета у Бечу у Аустрији додаје: "Међутим, хитно су нам потребни бољи аналитички алати за побољшање идентификације и квантификације микро- и нано- пластичних честица и загађујућих супстанци, као и боље разумевање изложености."

Јединствен приступ

На овом амбициозном четворогодишњем пројекту сарађиваће мултидисциплинарни тим са универзитета, истраживачких институција, малих и средњих предузећа из Србије, Белгије, Аустрије, Шведске, Француске, Хрватске, Италије и Швајцарске. Пројекат превазилази Европу сарадњом са научницима из јужнокорејског кампуса Универзитета у Генту који достављају узорке из Жутог мора.

Овај јединствени приступ има за циљ развој иновативних алата за идентификовање, издвајање, карактеризацију и квантификовање микро- и нано- пластичних честица, процену распрострањености микро- и нано- пластичних честица у животној средини, праћење акумулације и токсичности у претклиничким студијама, као и клиничко истраживање изложености микро- и нано- пластичним честицама код деце.

"Наши научни подаци пружиће основу за будуће регулаторне мере Европске уније за заштиту од опасности и ризика, безбедности хране, воде и ваздуха, поред акција у вези са употребом и одлагањем пластике, смерницама за пацијенте са алергијама, астмом и још много тога", каже проф. Ћирковић Величковић.

Синергија на делу

IMPTOX је један од пет пројеката у програму Хоризонт2020 који ће са Заједничким истраживачким центром Европске комисије формирати заједничку мрежу о микро- и нано- пластичним честицама и здравству, која ће бити покренута у јуну 2021. Европска комисија је пластику идентификовала као кључни приоритет и обавезала се да ће се бавити изазовима које представља пластика. Очекује се да ће ова сарадња значајно допринети Европској стратегији за пластику.

Откријте више о IMPTOX-у и будите у току са његовим напретком и активностима тако што ћете посетити www.imptox.eu

IMPTOX КООРДИНАТОР
Проф. Др Тања Ћирковић Величковић
ХЕМИЈСКИ ФАКУЛТЕТ, УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ

Заменик
Др Мишел Епштајн
MЕДИЦИНСКИ УНИВЕРЗИТЕТ У БЕЧУ

IMPTOX КОНЗОРЦИЈУМ
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет