Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka

VITAMIN D

Izvori vitamina D

Veoma malo ima prirodnih izvora vitamina D. Tu pre svega spadaju "masne" ribe, riblje ulje, jetra i žumance jajeta.

Vitamin D2 se često dodaje hrani kao dodatak.

Prirodna hrana sadrži uglavnom malo vitamina D. Gotov vitamin D u ishrani dolazi uglavnom iz ribljeg ulja ili ozračenih prirodnih izvora. Preparati vitamina D u komercijalnoj praksi su proizvodi u kojima je ozračen ergosterol (prekurskor vitamina D) iz kvasca.

Sadržaj vitamina D u nekim prehrambenim proizvodima
Namirnica Sadržaj vitamina D
(μg / 100 g namirnice)
Ulje jetrino skunbrije 150 000
Jetra bakalara 5 000 - 10 000
Jaje - žumance (kokošje) 8,0
Lucerka - suva 5,44
Sir - masni 2,5 - 5,0
Pečurke - bele 2,0 - 6,3
Šampinjoni 2,0 - 6,3
Jetra - goveđa 2,5
Jaje - celo (kokošje) 1,3 - 5
Maslac 1,34
Jetra - teleća 0,53
Mleko - kravlje 0,1
Jetra - jagnjeća 1,34