Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Čovek zadovoljava potrebe za nikotinskom kiselinom unošenjem visokoproteinske hrane, koja sadrži triptofan (kao što je posno meso, jetra, riba, pivski kvasac, bubrezi, belo živinsko meso), ali isto tako i materije koje sadrže i samu nikotinsku kiselinu (kao što su nerafinisano zrnevlje i cerealije, kvasac, mleko, pečeni kikiriki, lisnato povrće).
Ovaj se vitamin nalazi u znatnim količinama u istim proizvodima, u kojima je dokazano i mnogo vitamina B2 i B6 (kvasac, pirinač, ljuska pirinča, avokado, smokve, suve šljive i slično).
U mlečnim, a naročito u mesnim proizvodima nalazi se mnogo esencijalne aminokiseline triptofana, iz koje se, u organizmu, stvara nikotinska kiselina. Antipelagrijsko svojstvo proizvoda životinjskog porekla vezano je upravo za ovu činjenicu.
Treba napomenuti i činjenicu, da je kukuruz vrlo siromašan triptofanom. Zbog toga ishrana samo kukuruzom dovodi do deficita niacina i bolesti pelagre.
Namirnica | Sadržaj vitamina B3 (µg / 1 g namirnice) |
---|---|
Jetra | 2500 |
Suv kvasac | 600 |
Pšenične mekinje | 300 |
Meso | 45 |
Riba | 30 |
Hleb | 29 |
Krompir | 14 |
Pirinač (poliran) | 6 |
Šargarepa | 3 |
Mleko | 1 |