Vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Vitamin B6 nalazi se u semenkama, žitaricama, pšeničnom i kukuruznom brašnu, pivskom kvascu, jetri, bubrezima, mesu, a u izvesnoj meri i u mleku, jajima i povrću sa zelenim lišćem. Dnevno mikroorganizmi u crevima čoveka sintetizuju od 0,5 do 0,7 miligrama vitamina B6.
Velika količina vitamina B6 se nalazi u jetri, a manje u mišićima, bubrezima, mozgu i drugim tkivima.
Skladištenje namirnica u limenim konzervama, pečenje ili kuvanje mesa, alkohol i drugo mogu da unište ovaj vitamin.
Namirnica | Sadržaj vitamina B6 (µg / 100 g namirnice) |
---|---|
Kvasac - suvi | 4000 - 5700 |
Kvasac - sveži | 570 - 2400 |
Banane | 400 |
Riba | 350 |
Meso - goveđe | 350 |
Meso - svinjsko | 220 |
Grašak | 150 |
Pirinač (nepoliran) | 150 |
Jaje | 120 |
Sir | 90 |
Kukuruzno brašno | 50 |
Hleb - beli | 40 |
Mleko | 40 |