Minerali neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Dobri izvori hroma su jetra, žumance jajeta, pivski kvasac, crni biber, majčina dušica, govedina, živinsko meso, brokoli, cela zrna cerealija, mekinje, klice pšenice, ostrige.
Količina hroma u hrani varira od lokacije sa koje hrana potiče
Kod pripremanja hrane lako može doći do gubitka hroma, stoga se preporučuje da se hrana, ukoliko je moguće konzumira u svežem obliku. Dodatni izvor hroma može biti spremanje hrane u posudama od nerđajućeg čelika ukoliko se priprema kisela hrana.
Namirnica | µg / 100 g namirnice |
---|---|
Mleko u prahu | 34 |
Žuti šećer | 27 |
Mekinje | 26 |
Šunka | 26 |
Sir | 24 |
Pšenične klice | 19 |
Bakalar | 18 |
Očišćeni grašak - sušeni | 13 |
Spanać | 13 |
Krompir | 5 |