Опис истраживања
РАЗВОЈ И ПРИМЕНА "OMICS" ТЕХНОЛОГИЈА И БИОЛОШКЕ
МАСЕНЕ СПЕКТРОМЕТРИЈЕ
У ОБЛАСТИМА ХРАНЕ, ПОЉОПРИВРЕДЕ И МЕДИЦИНЕ
Методама "shotgun" протеомике и имунопротеомике се откривају
антигени за дизајн вакцина за лечење инфекција изазваних интрацелуларним
бактеријама попут хламидије, али и за испитивање посттранслационих
модификација протеина и боље разумевање биологије ових организама и
инфекција које изазивају [1]. Модификацијама антигена може да се побољша
ефикасност и безбедност вакцина. Нови протеински терапеутици се тестирају
in vitro и in vivo методама [2, 3].
Посебно се проучава како структура и модификације протеина
утичу на динамику деградације протеина у ендолизозомалном одељку а тиме и
на тип имуног одговора који дати протеин индукује [4].
Модификације протеина изазване обрадом хране могу да утичу
на процесе дигестије и преузимање протеина хране у гастроинтестиналном
систему, као и на процесе које ови протеини индукују у ћелијама имуног
система [5-7].
Методе протоемике и транскриптомике се комбинују у циљу
идентификације и карактеризације нових узрочника алергија, унапређења
дијагностике алергија и производње рекомбинантних алергена [8-10].
Методама масене спектрометрије испитује се полифенолни
састав различитих биљних ткива [11]. Механизам дејства полифенола у
имуномодулацији се тестира биохемијским и методама ћелијске биологије [12].
Методама пептидомике се одређује структура пептида насталих дејством ензима
дигестивног тракта [13, 14]. Настали пептиди се изолују у циљу
карактеризације биолошке активности [15].
Интеракције биолошки значајних молекула хране и протеина се
проучавају експерименталним и теоријским методама. Одређује се афинитет
везивања, тип интеракција укључених у процес везивања, број везивних места,
ефекти везивања на структуру и стабилност протеина и лиганда [16-22].
Одабране референце:
- Mihailovic J, Inic-Kanada A, Smiljanic K, Stein E, Barisani-Asenbauer
T, Cirkovic Velickovic T: Lysine acetylation of major Chlamydia
trachomatis antigens. EuPA Open Proteomics 2016,
10:63-69.
- Stanic-Vucinic D, Stojadinovic M, Mirkov I, Apostolovic D, Burazer L,
Atanaskovic-Markovic M, Kataranovski M, Cirkovic Velickovic T:
Hypoallergenic acid-sensitive modification preserves major mugwort
allergen fold and delivers full repertoire of MHC class II-binding peptides
during endolysosomal degradation. RSC Advances 2016,
6(91):88216-88228.
- Apostolovic D, Luykx D, Warmenhoven H, Verbart D, Stanic-Vucinic D, De
Jong GAH, Velickovic TC, Koppelman SJ: Reduction and alkylation of
peanut allergen isoforms Ara h 2 and Ara h 6; Characterization of
intermediate- and end products. Biochimica et Biophysica Acta
- Proteins and Proteomics 2013,
1834(12):2832-2842.
- Stojadinovic M, Pieters R, Smit J, Velickovic TC: Cross-linking
of β-lactoglobulin enhances allergic sensitization through changes in
cellular uptake and processing. Toxicological Sciences
2014, 140(1):224-235.
- Mihajlovic L, Radosavljevic J, Nordlund E, Krstic M, Bohn T, Smit J,
Buchert J, Cirkovic Velickovic T: Peanut protein structure,
polyphenol content and immune response to peanut proteins: In vivo are
modulated by laccase. Food and Function 2016,
7(5):2357-2366.
- Radosavljevic J, Nordlund E, Mihajlovic L, Krstic M, Bohn T, Buchert J,
Velickovic TC, Smit J: Sensitizing potential of enzymatically
cross-linked peanut proteins in a mouse model of peanut allergy.
Molecular Nutrition and Food Research 2014,
58(3):635-646.
- Perusko M, Al-Hanish A, Velickovic TC, Stanic-Vucinic D:
Macromolecular crowding conditions enhance glycation and oxidation
of whey proteins in ultrasound-induced Maillard reaction. Food
Chemistry 2015, 177:248-257.
- Apostolovic D, Tran TAT, Hamsten C, Starkhammar M, Cirkovic Velickovic
T, Van Hage M: Immunoproteomics of processed beef proteins reveal
novel galactose-α-1,3-galactose-containing allergens.
Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology 2014,
69(10):1308-1315.
- Smiljanic K, Apostolovic D, Trifunovic S, Ognjenovic J, Perusko M,
Mihajlovic L, Burazer L, van Hage M, Cirkovic Velickovic T:
Subpollen particles are rich carriers of major short ragweed
allergens and NADH dehydrogenases: Quantitative proteomic and allergomic
study. Clinical and Experimental Allergy 2017.
- Apostolovic D, Tran TAT, Sсnchez-Vidaurre S, Cirkovic Velickovic T,
Starkhammar M, Hamsten C, Van Hage M: Red meat allergic patients
have a selective IgE response to the α-Gal glycan.
Allergy: European Journal of Allergy and Clinical Immunology 2015,
70(11):1497-1500.
- Mihajlovic L, Radosavljevic J, Burazer L, Smiljanic K, Cirkovic
Velickovic T: Composition of polyphenol and polyamide compounds in
common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen and sub-pollen
particles. Phytochemistry 2015,
109:125-132.
- Krstic M, Stojadinovic M, Smiljanic K, Stanic-Vucinic D, Cirkovic
Velickovic T: The anti-cancer activity of green tea, coffee and
cocoa extracts on human cervical adenocarcinoma HeLa cells depends on both
pro-oxidant and anti-proliferative activities of polyphenols.
RSC Advances 2015, 5(5):3260-3268.
- Apostolovic D, Stanic-Vucinic D, De Jongh HHJ, De Jong GAH, Mihailovic
J, Radosavljevic J, Radibratovic M, Nordlee JA, Baumert JL, Milcic M et al:
Conformational stability of digestion-resistant peptides of peanut
conglutins reveals the molecular basis of their allergenicity.
Scientific Reports 2016, 6.
- Apostolovic D, Krstic M, Mihailovic J, Starkhammar M, Velickovic TC,
Hamsten C, van Hage M: Peptidomics of an in vitro digested
α-Gal carrying protein revealed IgE-reactive peptides.
Scientific Reports 2017, 7.
- Minic SL, Stanic-Vucinic D, Mihailovic J, Krstic M, Nikolic MR,
Cirkovic Velickovic T: Digestion by pepsin releases biologically
active chromopeptides from C-phycocyanin, a blue-colored biliprotein of
microalga Spirulina. Journal of Proteomics 2016,
147:132-139.
- Perusko M, Al-Hanish A, Mihailovic J, Minic S, Trifunovic S, Prodic I,
Velickovic TC: Antioxidative capacity and binding affinity of the
complex of green tea catechin and beta-lactoglobulin glycated by the
Maillard reaction. Food Chemistry 2017,
232:744-752.
- Radibratovic M, Minic S, Stanic-Vucinic D, Nikolic M, Milcic M,
Velickovic TC: Stabilization of human serum albumin by the binding
of phycocyanobilin, a bioactive chromophore of blue-green alga spirulina:
Molecular dynamics and experimental study. PLoS ONE 2016,
11(12).
- Al-Hanish A, Stanic-Vucinic D, Mihailovic J, Prodic I, Minic S,
Stojadinovic M, Radibratovic M, Milcic M, Cirkovic Velickovic T:
Noncovalent interactions of bovine α-lactalbumin with green
tea polyphenol, epigalocatechin-3-gallate. Food
Hydrocolloids 2016, 61:241-250.
- Vesic J, Stambolic I, Apostolovic D, Milcic M, Stanic-Vucinic D,
Cirkovic Velickovic T: Complexes of green tea polyphenol,
epigalocatechin-3-gallate, and 2S albumins of peanut. Food
Chemistry 2015, 185:309-317.
- Minic SL, Milcic M, Stanic-Vucinic D, Radibratovic M, Sotiroudis TG,
Nikolic MR, Velickovic TC: Phycocyanobilin, a bioactive
tetrapyrrolic compound of blue-green alga Spirulina, binds with high
affinity and competes with bilirubin for binding on human serum
albumin. RSC Advances 2015,
5(76):61787-61798.
- Ognjenovic J, Stojadinovic M, Milcic M, Apostolovic D, Vesic J,
Stambolic I, Atanaskovic-Markovic M, Simonovic M, Velickovic TC:
Interactions of epigallo-catechin 3-gallate and ovalbumin, the
major allergen of egg white. Food Chemistry 2014,
164:36-43.
- Stojadinovic M, Radosavljevic J, Ognjenovic J, Vesic J, Prodic I,
Stanic-Vucinic D, Cirkovic Velickovic T: Binding affinity between
dietary polyphenols and β-lactoglobulin negatively correlates with the
protein susceptibility to digestion and total antioxidant activity of
complexes formed. Food Chemistry 2013,
136(3-4):1263-1271.
Чланови тима:
- др Тања Ћирковић Величковић, редовни професор биохемије
Универзитета у Београду и редовни професор хемије хране Универзитета у
Генту
- др Драгана Станић-Вучинић, научни саветник
- др Катарина Смиљанић, научни сарадник
- др Јелена Радосављевић - на постдокторском усавршавању у
Институту за хемију и биохемију Чешке Академије наука у Републици Чешкој
- др Марија Стојадиновић - на постдокторском усавршавању на
Институту за инфективне болести у САД
- др Данијела Апостоловић - на постдокторском усавршавању на
Каролинска Институту у Шведској
- др Симеон Минић
- Јелена Весић
- Милица Радибратовић
- Маја Крстић
- Марија Перушко
- Ивана Продић
- Мирјана Радомировић
- Смина Мукхтар
- Нина Савковић