Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

3. 9. 2017.

image Конференција Chemometrica 2017, 36. по реду која окупља еминентне стручњаке из целог света у области хемометрије, биће организована од 3. до 6. септембра 2017. у Ђонђошу (Фаркашмаљ, Мађарска). Конференција покрива фундаменте хемометрије и све аспекте њене примене у хемији. Више информација можете наћи у PDF документу у преилогу.

24. 4. 2017.

image

Вишеградска група (позната као "Вишеградска четворка" или једноставно "В4") одражава напоре земаља Централне европске регије да раде заједно у великом броју области од заједничког интереса у оквиру европских интеграција. Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка су одувек делиле заједничке културне и интелектуалне вредности, као и заједничке корене у различитим религијским традицијама које желе да сачувају и даље јачају, и у оквиру ЕУ.
У оквиру сарадње, В4 група додељује различите грантове за чланице групе, али и за земље из окружења, чији је циљ да подстакне оптималну сарадњу и демократски развој у свим деловима Европе. Сарадња у оквиру Вишеградске групе је фокусирана на области културе, образовања, науке и размене информација.
Грантови који по структури највише одговарају нашим научницима су “Small Grants” и “Standard Grants”.

У оба случаја су услови аплицирања практично исти, али се фондови и време трајања пројекта разликују. Земље западног Балкана су снажно подржане да конкуришу, посебно универзитети, факултети и институције које се баве науком. Могу конкурисати институције или појединци. 
Избор партнера је кључан у писању пројекта. Сви партнери морају имати јасан и значајан допринос. Потребно је пронаћи сараднике из најмање три земље чланице В4 групе, (такозвано правило 3xВ4 правило). Такође, није неопходно успоставити сарадњу са институцијама, већ са појединцима.
Теме нису дефинисане, али је пожељно да пројекат има утицај на В4 земље, и да се развија кооперација између В4 и земаља у региону. Предност у избору имају пројекти који дају допринос друштву у односу на оне који су пука сарадња.
У једном позиву се може аплицирати за само један пројекат. Аплицирање је електронско, на енглеском језику. Формулари се могу наћи на сајту В4 групе.


http://visegradfund.org/grants/standard-grants/
Рокови за пријављивање су 1. јун, 1. септембар и 1. децембар 2017. године.
Генерално, потребно је да пројекти укључују теме од значаја за друштво, да буду одрживи, да укључују младе, да су иновативни и да имају регионални значај. Области од интереса су:
1. Култура и заједнички идентитет2. Образовање и изградња капацитета3. Животна средина4. Демократске вредности и медији5. Политика И институционална партнерства6. Научна размена и сарадња у истраживањима7. Регионални развој, предузетништво и туризам8. Друштвени развој

У оквиру теме “Образовање и изградња капацитета” главни циљ је подизање конкурентности региона кроз подизање обучености грађана. 
Специфични циљеви су:

♣ Унапређивање “тврдих” и “меких” вештина (руковођење, комуникација, медијација, управљање пројектима) за бољи приступ тржишту рада; ♣ Унапређење континуалног учења за бољи приступ тржиштима рада; ♣ Јачање сарадње између образовних институција (формално и неформално образовање) и могућности за обуку наставника; ♣ Повећање обима заједничких образовних алата (нпр методологија, заједничких уџбеника, програма стажирања, итд.); ♣ Размена добрих искустава из праксе у дијалогу међу доносиоцима одлука, органа локалне самоуправе, општина, школа и породица.


Примарна циљна група:Студенти, наставници и тренери, послодавци, породице, општине, школе, органи одлучивања.У оквиру теме “Животна средина” главни циљ је промоција и стратегија одрживости заштите животне средине у региону.


Специфични циљеви:

♣ Подизање свести и едукација о заштити животне средине, климатским променама и одрживом развоју (загађења, ревитализације “броwнфиелд” локација, водопривреде, итд.); ♣ Унапређење регионалних стратегија везаних за изазове у заштите животне средине; ♣ Подстицај за коришћење одрживих и/или алтернативних извора енергије и транспорта (подизање свести, агитовање, представљање добрих пракси); ♣ Повећање свести о имплементацији зелене економије; ♣ Унапређење дијалога између јавне управе, предузећа и цивилног друштва (учешће грађана у процесу доношења одлука); ♣ Повећање капацитета локалних и регионалних власти у борби са изазовима у заштити животне средине; ♣ Побољшана заштита угрожених врста и области (нпр резервати природе).


Примарна циљна група:Републичке, локалне и регионалне власти, цивилно друштво, школе, мала и средња предузећа.У оквиру теме “Научна размена и сарадња у истраживањима” главни циљ је побољшање и стварање услова за заједничке научно-истраживачке пројекте.


Специфични циљеви:

♣ Повећање могућности за укључивање младих истраживача (нарочито на почетку каријере) као део борбе против "одлива мозгова" из В4 региона; ♣ Развој регионалних мрежа/кластера малих и средњих предузећа, академске заједнице и истраживачких институција; ♣ Популаризација науке на регионалном нивоу (са нагласком на младе); ♣ Промоција заједничких Р&Д пројеката ван В4 региона.


Примарна циљна група:Млади истраживачи и студенти, деца и млади, професори, академска заједница, мала и средња предузећа, локалне и регионалне власти, недовољно заступљене групе у науци.

За обе врсте пројеката евалуација траје до 50 дана, финансирање пројекта је потпуно и пројекти трају до 12 месеци, “Small Grants” могу да трају и краће, 5-6 месеци. За “Small Grants” се додељује до 6000 €, а за “Standard Grants”, од 6001 до 40000 €.

Уколико вам је потребна додатна помоћ можете ми се обратити мејлом, телефоном или у канцеларији 303а, поред магацина.
Срдачан поздрав,Тања Божић
е-маил: тбозиц@цхем.бг.ац.рс
+381 62 801 7576+381 11 3336 803

20. 4. 2017.

image

Поштоване колегинице и колеге, студенти Хемијског факултета,

Позивамо Вас да попуните упитник за потребе међународног пројекта ЕУРОСТУДЕНТ. У оквиру овог упитника биће Вам постављена питања у вези животног стандарда, мобилности, перспективе у погледу запошљивости, као и задовољства студијама. Онлајн верзији упитника можете приступити кликом на линк:

https://upitnik.rcub.bg.ac.rs/index.php/493649?lang=sr-Latn

Пројекат ЕУРОСТУДЕНТ и подаци који ће бити прикупљени у оквиру њега од значаја су јер омогућавају поређење студирања и живота студената у Србији са стањем у другим европским земљама. Поред тога, бићемо у прилици да идентификујемо позитивне и негативне стране студирања у Србији, и на тај начин, у складу са резултатима, предложимо нека решења или кораке за будуће побољшање студентског статуса.

За попуњавање упитника биће Вам потребно око 20 минута. Молимо Вас да питања пажљиво прочитате и одговорите у складу са упутством. Одговори су у потпуности анонимни - не постоји могућност да знамо ко је попунио анкету, нити да повежемо Ваше одговоре са Вама. Прикупљени подаци биће употребљени искључиво у сврху истраживања.

За сва додатна питања и коментаре, можете нам се обратити путем мејла, на адресу: eurostudent@rect.bg.ac.rs.

Срдачан поздрав,
Председник Конференције универзитета Србије (КОНУС)
академик Владимир Бумбаширевић

18. 4. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену испуњености услова кандидата и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Марије (Бранислав) Блажић, мастер биохемичара, под насловом:

Протеински инжењеринг и развој високо ефикасних метода за претраживање библиотеке гена целобиоза-дехидрогеназе из Phanerochaete chrysosporium у циљу повећања ензимске активности

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


13. 4. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену резултата научног и стручног рада др Томислава Тостија, кандидата за избор у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


7. 4. 2017.

image Фармацеутски факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за избор једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Аналитичка хемија. Кандидат је др Јадранка Одовић, доцент Фармацеутског факултета.

7. 4. 2017.

image Одбор Задужбине Ђоке Влајковића је на седници одржаној 22. 3. 2017. године донео одлуку о додели "Награде Задужбине Ђоке Влајковића" за најбољи научни рад младих научника Универзитета у Београду објављен током 2016. године. У групацији природно-математичких наука, један од добитника је др Филип Бихеловић, доцент Хемијског факултета, за рад "Total Synthesis of (±)-Alstoscholarisine A" објављен у часопису Angewandte Chemie Int. Ed. 2016, 55, 2569-2572.

7. 4. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за избор др Нине Божиновић, дипл. хемичара, асистента ХФ, у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


7. 4. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата мр Гордане (Миленко) Ракић, дипл. професора биологије и хемије, под насловом:

Синтеза, карактеризација и антитуморска активност транс-комплекса Pt(II) и Pt(IV) са пиридинским дериватима као лигандима

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


30. 3. 2017.

image

Центар за предавачку делатност Задужбине Илије М. Коларца организује циклус предавања под називом "Хемија живота". Предавачи су наставници и сарадници Хемијског факултета у Београду.

 • 30. 3. 2017. др Нина Божиновић, асистент ХФ:
  Кратка историја антибиотика
 • 6. 4. 2017. др Милица Поповић, доцент ХФ:
  Алергијске болести - молекулске основе
 • 13. 4. 2017. др Константин Илијевић, асистент ХФ:
  Атмосферски гасови - наши најбољи пријатељи и љути непријатељи
 • 27. 4. 2017. др Љубодраг Вујисић, доцент ХФ:
  Хемијско оружје - како ући у траг молекулима од којих страхује цео свет?

Предавања се одржавају у Малој сали Коларчеве задужбине, с почетком у 18 часова. Улаз је слободан.


24. 3. 2017.

image

Амбасада Француске и Француски институт у Србији додељују стипендије кратког боравка за српске истраживаче који желе да бораве у истраживачкој лабораторији у Француској у периоду од 15. јуна 2017. до 31. децембра 2017.

 1. Циљна група: истраживачи свих нивоа који раде у истраживачком тиму у Србији (асистенти, докторанти, пост докторанти, истраживачи, предавачи, професори, информатичари, инжењери, лекари...).
 2. Области истраживања: информатичке науке, инжењерство и иновације, примењена медицина, е-медицина, наука и технологија животне средине, роботика, биотехнологија...

Боравак треба да буде у складу са истраживањима у области технологије и иновације у служби становништва, која траже решења за следеће изазове:

 • примена нових информационих и комуникационих технологија у медицини и за добробит становништва, праћење и превенција болести, еманципација и аутономија болесника и особа са инвалидитетом (примењена медицина, е-медицина, биотехнологија, роботика, неуронаука, когнитивне науке...);
 • примена нових технологија за очување климе и животне средине, паметни и повезани градови (еколошки превоз, повезани предмети, анализа података, уштеда енергије, превенција ризика, одржива пољопривреда, очување екосистема...);
 • подршка и експертска помоћ при дефинисању јавних политика везаних за технолошки развој и његове последице на друштво у целини (медицина, економија, право, политичке науке…).

Додатне информације на: www.institutfrancais.rs/srp/07d.html
Тел: (011) 302 36 39
E-mail: vesna.adamovic@institutfrancais.rs

6. 3. 2017.

image

Француско-српска привредна комора и ове године традиционално промовише одрживи развој у установама високог образовања у Републици Србији и организује Студентску награду 2017. Три најбоља рада на тему "Одрживи развој у доба дигитализације" биће награђена новчаним наградама.

Студентска награда намењена је свим студентима који ће на дан 31. 12. 2017. г. имати до 25 година старости, а који су уписали школску 2016/17. при некој од институција високог образовања у Републици Србији. Рок за пријаву је 28. 4. 2017. године.


23. 2. 2017.

image

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", која је депозитна за докторске дисертације одбрањене на Универзитету у Београду, и која одржава Дигитални репозиторијум у којем се од 2012. похрањују докторати и у електронском облику, покренула је од октобра 2015. године редовну обуку докторанада који су при крају израде докторске дисертације (најмање једном месечно).

Информације о обуци и формулар за пријављивање могу се пронаћи на сајту УБСМ:
www.unilib.rs/usluge/edukacija/

За све додатне информације студенти могу да се обрате путем мејла на: info@phaidrabg.rs.

1. 10. 2016.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2016/17. годину.

16. 9. 2016.

image Пољопривредни факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за избор једног наставника у звању доцента за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Стева Левић, дипл. инг. прехрамбене технологије, асистент Пољопривредног факултета.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет