Универзитет у Београду - Хемијски факултет Srpski - latinica LAT   English ENG

Pocetna Почетна страна   Mapa Мапа сајта   Linkovi Линкови       Портали:   Zaposleni За запослене   Studenti За студенте   WebMail WebMail

НОВОСТИ

О Факултету
Катедре и центри
Студије
Упис на Факултет
Новости
Збирка великана
српске хемије
Студентске организације
Интерне стране

Pretraga Претрага сајта:

Временска прогноза:
[Wunderground]
Београд, Србија

Претрага Тип вести:   Година:      

28. 3. 2017.

image Институт за трансфузију крви Србије редовно организује акције добровољног давања крви на свим факултетима Београдског универзитета. Наредна акција на Хемијском факултету је планирана за уторак, 28. март, од 11 до 18 часова.

24. 3. 2017.

image

Амбасада Француске и Француски институт у Србији додељују стипендије кратког боравка за српске истраживаче који желе да бораве у истраживачкој лабораторији у Француској у периоду од 15. јуна 2017. до 31. децембра 2017.

 1. Циљна група: истраживачи свих нивоа који раде у истраживачком тиму у Србији (асистенти, докторанти, пост докторанти, истраживачи, предавачи, професори, информатичари, инжењери, лекари...).
 2. Области истраживања: информатичке науке, инжењерство и иновације, примењена медицина, е-медицина, наука и технологија животне средине, роботика, биотехнологија...

Боравак треба да буде у складу са истраживањима у области технологије и иновације у служби становништва, која траже решења за следеће изазове:

 • примена нових информационих и комуникационих технологија у медицини и за добробит становништва, праћење и превенција болести, еманципација и аутономија болесника и особа са инвалидитетом (примењена медицина, е-медицина, биотехнологија, роботика, неуронаука, когнитивне науке...);
 • примена нових технологија за очување климе и животне средине, паметни и повезани градови (еколошки превоз, повезани предмети, анализа података, уштеда енергије, превенција ризика, одржива пољопривреда, очување екосистема...);
 • подршка и експертска помоћ при дефинисању јавних политика везаних за технолошки развој и његове последице на друштво у целини (медицина, економија, право, политичке науке…).

Додатне информације на: www.institutfrancais.rs/srp/07d.html
Тел: (011) 302 36 39
E-mail: vesna.adamovic@institutfrancais.rs

23. 3. 2017.

image

У складу са одредбама протокола о сарадњи Универзитета у Београду и Града Београда, отворен је позив студентима завршних година за учешће у програму Универзитетске радне праксе - БГ Пракса 2017.

БГ Пракса 2017. ће се реализовати у јавним, јавно-комуналним предузећима, градској управи, градским општинама и установама културе града Београда као тромесечна пракса уз подршку непосредно одређених ментора. Конкурс је отворен до 17. априла 2017. године. Више информација је дато у приложеним документима.


21. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену испуњености услова кандидата и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидта Иване (Стојан) Ђорђевић, дипломираног хемичара под насловом:

Рачунарско моделовање октаедарских комплекса хрома(III) и кобалта(III): структурни, електронски и спектроскопски аспекти

Извештај се може погледати у року од десет дана од дана објављивања.


20. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије (реферат) за избор једног сарадника у настави у звању демонстратор за ужу научну област Општа и неорганска хемија. Кандидат је Теодора Димитријевић, мастер хемичар.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


20. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену испуњености услова кандидата и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Тијане (Драгомир) Милићевић, мастера хемичара под насловом:

Интегрисани приступ истраживању потенцијално токсичних елемената у систему земљиште-биљка-ваздух: биодоступност, биомониторинг и биомагнетизам

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


16. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за оцену испуњености услова кандидата и оправданости предложене теме за израду докторске дисертације кандидата Драгане (Драган) Павловић, дипломираног биохемичара мастера, под насловом:

Хемизам токсичних елемената у земљишту и њихов утицај на функционисање врста Betula pendula Roth., Acer pseudoplatanus L. и Acer platanoides L. у урбаним срединама неколико индустријских центара у Србији

Извештај се може погледати у року од 10 дана од дана објављивања.


15. 3. 2017.

image Расписан је конкурс за доделу награда Веселина Лучића за 2017. годину. Једна награда се додељује за најбоље књижевно остварење, а друга за најбоље научно остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду објављено у 2016. години. У прилогу је одлука о расписивању конкурса са свим детаљима. Рок за пријављивање је од 23. фебруара до 20. априла 2017. године.

10. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије референата за избор др Хелене Мајсторовић, дипл. хемичара, у звање научни сарадник.

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


10. 3. 2017.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Студентски парламент Хемијског факултета, у оквиру спортских активности студената, закупио је базен спортског центра Ташмајдан. Термин је недељом од 14:00 до 15:00 часова. Овом приликом вас позивамо да у што већем броју искористите бесплатне спортске активности.

Срдачан поздрав,
Ненад Зарић, студент продекан

10. 3. 2017.

image

Поштоване колегинице и колеге,

Већ трећу годину за редом студенти Хемијског факултета организују манифестацију "Тамо где наука почиње", ове године са темом: Хемија у уметности. Прошлогодишња манифестација окупила је преко 4000 ученика основних и средњих школа из целе Србије. Посетили су нас и специјална помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја, декан ДИФ-а, кустос Музеја спорта, као и многи други представници релевантних институција. У реализацији саме манифестације учествовао је велики број волонтера. Позивамо вас да се и ове године прикључите организацији и помогнете реализацији манифестације. У прилогу се налази пријавни формулар. Након попуњавања, формулар (само прву страницу документа) пошаљите на volonteri@chem.bg.ac.rs до 20. априла 2017. године.

У нади да ћемо и ове године имати успешну сарадњу и дружење,
Волонтерски центар ХФ


9. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Афје (Алаг) Атоуми Бароуд, мастер хемичара под насловом:

Синтеза, карактеризација и цитотоксичност бис(бипиридин)рутенијум(II) комплекса са дериватима пиколинске киселине

Synthesis, characterization and cytotoxicity of bis(bipyridine)ruthenium(II) complexes with picolinic acid derivatives

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања


7. 3. 2017.

image На недавно одржаној инаугурационој свечаности Европске академије наука и уметности (European Academy of Sciences and Arts - Academia Scientiarum et Artium Europaea, www.euro-acad.eu) у Салцбургу (Аустрија), почетком марта 2017, наш професор Илија Брчески са Катедре за општу и неорганску хемију Хемијског факултета инаугурисан је за члана ове академије у одељењу природних наука (http://www.euro-acad.eu/members?utf8=%E2%9C%93&land=Serbia&klass=4).

6. 3. 2017.

image

Француско-српска привредна комора и ове године традиционално промовише одрживи развој у установама високог образовања у Републици Србији и организује Студентску награду 2017. Три најбоља рада на тему "Одрживи развој у доба дигитализације" биће награђена новчаним наградама.

Студентска награда намењена је свим студентима који ће на дан 31. 12. 2017. г. имати до 25 година старости, а који су уписали школску 2016/17. при некој од институција високог образовања у Републици Србији. Рок за пријаву је 28. 4. 2017. године.


6. 3. 2017.

image

Фармацеутски факултет Универзитета у Београду је расписао конкурсе за избор:

 • једног наставника у звању ванредног професора за ужу научну област Аналитичка хемија;
 • једног наставника у звању доцента за ужу научну област Органска хемија; и
 • једног наставника у звању доцента за ужу научну област Аналитичка хемија.

Кандидати су:

 • др Снежана Ускоковић Марковић, доцент Фармацеутског факултета;
 • др Гордана Тасић, дипл. хемичар, асистент Фармацеутског факултета;
 • др Светлана Ђого Мрачевић, дипл. хемичар, сарадник у настави Фармацеутског факултета.

6. 3. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Гордане (Милољуб) Рацић, (рођ. Даниловић), допломираног аналитичара животне средине - мастер, под насловом:

Еколошко-биохемијско проучавање варијабилности аутохтоних врста гљива из рода Trichoderma у различитим типовима земљишта

Извештај се може погледати у року од 30 дана од дана објављивања.


3. 3. 2017.

image

Кандидат  мр Наташа (Властимир) Терзић-Јовановић, дипломирани хемичар браниће докторску дисертацију под насловом:

Деривати диаминоалкиладамантана са супституисаним хинолинима као инхибитори паразита Plasmodium falciparum и ботулинум неуротоксина

Дан и место одбране: 8. 3. 2017. године са почетком у 15 часова у Сали за седнице Хемијског факултета, Студентски трг 12-16, Београд. Јавна одбрана докторске дисертације ће се одржати пред Комисијом у саставу:

1. Академик др Богдан Шолаја, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду, у пензији, ментор,

2. др Игор Опсеница, доцент Хемијског факултета Универзитета у Београду,

3. др Драгана Милић, редовни професор Хемијског факултета Универзитета у Београду,

4. др Олгица Ђурковић-Ђаковић, научни саветник Институтa за медицинска истраживања Универзитетa у Београду.

27. 2. 2017.

image

Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности извештај Комисије за преглед, оцену и одбрану докторске дисертације и докторску дисертацију кандидата Татјане (Милорад) Трипковић, мастер хемичара под насловом:

Анализа протеинских везива у уметничким делима методама масене спектрометрије

Извештај и дисертација се могу погледати у року од 30 дана од дана објављивања


23. 2. 2017.

image Расписан је конкурс за доделу награда Веселина Лучића за 2017. годину. Једна награда се додељује за најбоље књижевно остварење, а друга за најбоље научно остварење наставника и сарадника Универзитета у Београду објављено у 2016. години. У прилогу је одлука о расписивању конкурса са свим детаљима. Рок за пријављивање је од 23. фебруара до 20. априла 2017. године.

23. 2. 2017.

image

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", која је депозитна за докторске дисертације одбрањене на Универзитету у Београду, и која одржава Дигитални репозиторијум у којем се од 2012. похрањују докторати и у електронском облику, покренула је од октобра 2015. године редовну обуку докторанада који су при крају израде докторске дисертације (најмање једном месечно).

Информације о обуци и формулар за пријављивање могу се пронаћи на сајту УБСМ:
www.unilib.rs/usluge/edukacija/

За све додатне информације студенти могу да се обрате путем мејла на: info@phaidrabg.rs.

26. 1. 2017.

image International Helmholtz Research School of Biophysics and Soft Matter нуди двомесечни програм летње праксe у Немачкој за студенте мастер академских студија из области физике, хемије, биологије и сродних дисциплина. Програм траје од 29. јула до 29. септембра 2017, а рок за пријављивање је 31. март 2017. године. Више информација можете наћи у приложеном плакату, као и на адреси: www.ihrs-biosoft.de/gsp.

17. 1. 2017.

image

Развојна агенција Србије (РАС) вас позива да учествујете на Конкурсу за избор најбољих пројектних идеја које за циљ имају представљање инвестиционог пројекта и једном региону или делу региона у Републици Србији. Конкурс је намењен високошколским установама, и отворен је до 31. марта 2017. године. РАС је за овај пројекат издвојио укупно 4 милиона динара.

Право учешћа имају пројектни тимови, које може чинити један професор у улози ментора и студенти високошколске установе. Сваки пројектни тим може поднети само један предлог пројектне идеје, а установа може учествовати са више пројектних тимова.

Више информација се може наћи на интернет презентацији РАС, а за додатна питања се можете обратити на мејл konkurs@ras.gov.rs.


14. 12. 2016.

image

Global Science Course (GSC) је нови програм за двогодишњи трансфер студената основних студија. Осмишљен је да помогне интеркултурне односе између младих људи широм света који се окупљају да би изучавали науку. Сви GSC курсеви се држе на енглеском језику од стране водећих светских професора који се баве врхунским истраживањима у најсавременијим областима науке, и уједно посвећују пажњу студентима који је предводити следеће генерације у научној заједници.

Кроз могућност да се студира у иностранству - у Токију - стуентима се такође пружа прилика да се из прве руке упознају са јапанском културом и начином живота. Ово је непроценљива шанса за све који желе да прошире своје видике и стекну јединствена искуства током основних студија. Осим тога, успешним учесницима овог програма се нуди великодушна стипендија која укључује 150.000 јена месечно за трошкове студирања и живота, као и плаћен смештај.

Рок за пријављивање за GSC (јесен 2017) је од 10. јануара до 7. априла 2017. године.

Више о GSC-у можете сазнати на www.s.u-tokyo.ac.jp и на друштвеним мрежама: www.facebook.com/globalsciencecourse и twitter.com/GSC_UTokyo. Ако имате било каквих питања, пишите на: gscoffice@adm.s.u-tokyo.ac.jp.

1. 10. 2016.

image Хемијски факултет Универзитета у Београду ставља на увид јавности календар и распоред наставе и испита за школску 2016/17. годину.

16. 9. 2016.

image Пољопривредни факултет Универзитета у Београду расписао је конкурс за избор једног наставника у звању доцента за ужу научну област Биохемија. Кандидат је др Стева Левић, дипл. инг. прехрамбене технологије, асистент Пољопривредног факултета.
© Универзитет у Београду - Хемијски факултет