Šifra predmeta:
1514S
Naziv predmeta:
Zagađivači hrane

Školska godina:

2012/2013.

Uslovi pohađanja:

1221A + 1302S

ESPB:

9

Vrsta studija:

osnovne akademske studije

Studijski program:

Hemija životne sredine: 4. godina, zimski semestar, obavezni, stručno-aplikativni predmet

Nastavnici:

dr Zoran M. Vujčić
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

dr Vele V. Tešević
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

dr Goran M. Roglić
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

Saradnici:

dr Maja M. Natić
redovni profesor, Hemijski fakultet, Studentski trg 12-16, Beograd

dr Dragana Č. Dabić Zagorac
viši naučni saradnik, Inovacioni centar, Studentski trg 12-16, Beograd

Fond časova:

Nedeljno: četiri časa predavanja + pet časova laboratorijskih vežbi (4+0+5)

Ciljevi:

Da studenti upoznaju osnovne zagađivače hrane poreklo zagađenja, osobinama zagađivača i njihova distribucija u hrani), osnove pripreme, obrade, uzoraka hrane i tehnikama za identifikovanje i kvantifikovanje pojedinih zagađivača.

Ishod:

Studenti će biti osposobljeni da samostalno organizuju kontrolu i analizu hrane, za pisanje stručnih i naučnih članaka i veštinu usmenog izlaganja rezultata naučnog i stručnog rada.

Oblici nastave:

Predavanja, eksperimentalne vežbe, seminarski radovi, tutorijal.

Vannastavne aktivnosti:

Poseta institucijama koje se bave analizom i kontrolom hrane ili monitoringom zagađenja.

Literatura:

Osnovna literatura:

  • J. P. F. D'Mello (ed): Food Safety: Contaminants and Toxins, Scottish Agricultural College, Edinburgh, UK, Publication Date: April 2003.
  • Predavanja u elektronskom obliku

Pomoćna literatura:

  • http://www.cfsan.fda.gov/~dms/foia.html
  • http://www.inchem.org/
  • http://www.codexalimentarius.net/web/index en.jsp

Dodatni materijal:

  Nastavne obaveze i način ocenjivanja

Predavanja:

0 poena (4 časa nedeljno)

Program rada:

1-2. Osnovi hemije i biohemije hrane (sastav, energetska vrednost, esencijalne komponente i sl.).

3-5. Toksini (mikrobiološki: bakterijski i mikotoksini; biljni i iz morskih organizama). Vrste, identifikacija, kvantifikacija, uklanjanja.

6. Genetski modifikovani organizmi. Prednosti i nedostaci. Detekcija.

7-9. Aditivi, teški metali i pesticidi u hrani.

10. Dugotrajni organski zagađivači u hrani.

11. Migracija iz ambalaže i adulteracija hrane (ekonomska i kriminalna).

12. Biohemijske metode u analitici hrane.

13. Metode pripreme uzorka za analizu (SPE, SPME, SBSE i dr.).

14. Kombinovane metode u analitici zagađivača hrane.

15. Kompleksna analiza načina kontaminacije.

Laboratorijske vežbe:

10 poena (5 časova nedeljno)

Program rada:

1. Kvalitativno određivanje veštačkih boja u hrani.

2. Određivanje konzervanasa u hrani tankoslojnom hromatografijom.

3-4. Određivanje teških metala u biljnom materijalu i morskim školjkama.

5. Određivanje histamina u ribama i ribljim prerađevinama RP HPLC metodom.

6. Određivanje sadržaja patulina u jabuci, sokovima i kašama od jabuke.

7. Određivanje ohratoksina A u pšenici, kukuruzu i njihovim proizvodima.

8. Određivanje ostataka karbendazima u višnjama.

9. Određivanje ftalata u PET ambalaži.

10. Gasnohramotografsko određivanje etil karbamata u pićima.

11.Određivanje smeše pesticida u voćnom soku.

12. Analiza alergena kikirikija u prehrambenim preparatima.

13. Ispitivanje uticaja termičke obrade na smanjenje toksičnog efekta soje.

14. Ispitivanje prisustva lektina u hrani.

15. Analiza genetski modifikovane hrane tehnikom PCR-a.

Seminarski radovi:

50 poena

Usmeni ispit:

40 poena